Mától büntethetnek a téli gumi hánya miatt Németországban

A német közlekedési miniszter rendelete értelmében november 29-től csak téli gumiabroncsokkal lehet közlekedni Németország útjain, amennyiben ezt az időjárási körülmények szükségessé teszik.

Peter Ramsauer rendelete nem ír elő konkrét naptári időtartamot a téli gumik használatára. Az utasítás az időjárási, illetve az útviszonyokhoz köti a téli gumiköpenyek felszerelésének kötelezettségét. Eszerint jeges úton, hótól síkos úton, latyakos, hókásás úton és dértől síkos úton csak ilyen gumikkal ellátott gépjárművel szabad közlekedni.

A rendelet megszegői a korábbinál jóval magasabb helyszíni bírságra számíthatnak. Akit a fenti útviszonyok között nyári gumival csíp fülön a rendőr, az a korábbi 20 helyett 40 eurót köteles fizetni. Ha ráadásul akadályozza is a közlekedés többi résztvevőjét – például azzal, hogy nem tud elindulni, vagy fékezéskor keresztbe fordul járművével az úton -, úgy a bírság összege 80 euróra emelkedik. Ezen felül minden, nyári gumival lebukott vezető 1 büntetőpontot kap a Flensburgban vezetett szabálysértési katalógusban.
A rendelet értelmében téli guminak minősülnek az M+S (Matsch und Schnee, azaz latyak és hó) betűkombinációval, illetve hókristállyal megjelölt gumiköpenyek, a profilmélységnek legalább 1,6 milliméternek kell lennie. A rendelet személygépkocsikra, motorkerékpárokra és teherautókra vonatkozik. Nehéz haszongépjárműveken és autóbuszokon csak a meghajtott kerekekre kötelező téli gumit fölszerelni.

forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes