MSZOSZ – a bérlethozzájárulás beavatkozás a vállalkozások költségeibe

Durva beavatkozás a vállalkozások költségeibe, hogy a helyi közlekedési bérletek 86 százalékát a munkaadóknak kellene fizetni – mondta Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke kedden Tatabányán, a Komárom-Esztergom megyei tagszervezetek tisztségviselőinek tartott fórum előtt.

    Hozzátette: a szakszervezetek tapasztalata szerint a munkáltatóknak kötelezően előírt terhek bevezetése után rendszerint csökkenek a munkavállalói juttatások, ezért az MSZOSZ nem tartja jó megoldásnak a közösségi finanszírozású feladat részleges átadását a munkaadóknak.
    Az MSZOSZ elnöke elmondta, a bérkompenzációhoz kapcsolódó 21 milliárdos csomagban pozitívum, hogy a törvénnyel segíteni próbálnak a legrosszabb helyzetben lévő kölcsönzött munkaerő pozícióin, viszont azt, hogy "az elvárt béremelésnél akkor sincs szankció a munkáltató részére, ha csak az érintett munkavállalói kör kétharmadát érinti, aljasnak és visszataszítónak tartjuk" – fogalmazott Pataky Péter.
    A szakszervezeti vezető rámutatott, az elvárt bérköltség emelése nem jelent béremelést, mert a dolgozók reálkeresete az új adószabályok miatt nem lett több, hanem csökkent a béren kívüli juttatások elvételével.
    Pataky Péter szerint béremelésről akkor lehet szó, ha a keresetek ténylegesen emelkednek, de erre nagyon kevés helyen van esély, mert a cégek forrásait elviszi a kötelező emelés.
    Az MSZOSZ jelentős reáljövedelem csökkenésre számít és arra készül, hogy az új foglalkoztatási szabályok életbe lépése után a kollektív szerződésekkel próbálja megvédeni a dolgozókat – mondta el az elnök.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes