Mást vártak, mégis csökkent az euróövezet iparának teljesítménye

A várakozásokkal ellentétben júniusban 0,1 százalékkal csökkent az ipar teljesítménye az euróövezetben. Az Európai Unió statisztikai hivatalának csütörtökön ismertetett adatai szerint 0,1 százalékkal esett a termelés májushoz képest, és 8,2 százalékkal tavaly júniushoz viszonyítva. Az elemzők a havi 0,5 százalékos, az éves szinten 9,1 százalékos növekedést vártak.

A 16 országból álló euróövezet ipara – a most felülvizsgált adatok szerint – 1,1 százalékkal bővült májusban az előző hónaphoz képest. Éves szinten 9,9 százalékos növekedést mért az unió statisztikai hivatala.

A havi csökkenés elemzők szerint azokat az aggodalmakat erősíti, hogy az euróövezeti növekedés a vártnál gyengébb lesz.
A havi visszaesés fő oka a két vezető euróövezeti gazdaság, a német és a francia ipari termelésének gyengélkedése volt: Németországban havi szinten 0,5 százalék, Franciaországban 1,6 százalék a visszaesés az előző hónaphoz képest.

Az EU egészében az ipari termelés nem változott májussal összevetve, míg az előző hónapban 1,3 százalékos volt a havi emelkedés. Éves szinten 7,7 százalék volt a növekedés júniusban, lassabb a május 9,2 százaléknál.

Forrás: inforadio.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes