Már egy rövid üzenet is megzavarhatja a munkát

A Cardiffi Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy nem csak az e-mailek, de már az azok érkezését jelző üzenetek is elvonják az emberek figyelmét az éppen végzett tevékenységről. Közismert tény, hogy az elektronikus levelek, a közösségi portálok látogatása és az azonnali üzenetküldő szolgáltatások használata egyre több értékes munkaidőt rabol el a munkavállalók és a cégek életéből. A Cardiffi Egyetem munkatársai azonban azt is kiderítették, hogy akár az újabb e-mailekről vagy azonnali üzenetekről szóló értesítések is megzavarhatják, sőt kisebb időre meg is akaszthatják a dolgozók koncentrációját.

A Now Where Was I? című tanulmány készítői szerint egy-egy ilyen felbukkanó értesítés után folyamatosan nő az adott munkafolyamat befejezésére fordított idő. A munkájukban megzavart felhasználóknak ugyanis újra el kell gondolkozniuk azon, hogy az üzenet megkapása előtt épp mit is csináltak és milyen ponton álltak le a munkájukkal. "Ilyen esetekben általában ki kell találnunk, hogy éppen hol is tartottunk és mit akartunk az után csinálni. Erre szükség van ahhoz, hogy a korábbi tempóban folytathassuk a tevékenységünket" – nyilatkozta Helen Hodgetts, a Cardiffi Egyetem munkatársa.

Hodgetts és kollégája, Dylan Jones arra volt kíváncsi, hogy önkéntesek miként tudják megoldani a Hanoi tornyai nevű matematikai feladványt akkor, ha zavartalanul dolgozhatnak és akkor, ha kizökkentik őket a folyamatból. Nos, már egy öt másodperces szünet is elég volt ahhoz, hogy az önkéntesek elveszítsék a koncentrációjukat és a szünet után jóval több időre volt szükségük a feladvány megoldásához, mint egyébként.

A kutatók rájöttek arra is, hogy tompítja a figyelemelvonást, ha az új üzenet érkezését egy hangfigyelmeztetés jelzi. A hanggal is figyelmeztetett személyek jobban teljesítették a tesztet, mint az ilyen jelzést nem kapó társaik. A szakemberek úgy vélték, hogy szintén hasznos megoldást jelenthetnének a kevésbé tolakodó és képernyőt nem betöltő vizuális jelzések is. Épp a napokbanhozták nyilvánosságra a CareerBuilder éves jelentését, amely szerint sok amerikai munkavállaló böngészget, illetve intézi privát ügyeit az interneten munkaidőben. Ez azonban közel sem kockázatmentes, hiszen az ilyen tevékenységet a legtöbb munkaadó nem igazán tolerálja.

- sg -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes