MKTLSZ rendezvénysorozat 3. állomása

A Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztályának őszi rendezvénysorozatának 3. állomása Nyíregyháza volt. A Nyíregyházi Főiskolán 2010. november. 22-én tartott rendezvényen mintegy 60 fő vett részt. A rendezvény témája: „A logisztikai gondolkodásmód hogyan tehetné jobbá és hatékonyabbá a környezetünket?” (A logisztikai szemléletmód hiánya milyen pazarlásokat, károkat okozhat a környezetünkben?) volt.

A programot Prof. Dr. Jánosi Zoltán egyetemi tanár, a főiskola rektora nyitotta meg. Kiemelte, hogy a régió felzárkóztatása miatt fontosak az ilyen rendezvények (az elmúlt években 92 000 ember vándorolt el a megyéből). Ezért nem véletlen, hogy a Gazdasági és Társadalomtudományi Kar (GTK) szlogenje:”A tudás amely összeköt”.

Ezután Szabó Zoltán, az MKTLSZ elnöke mutatta be a Közgazdasági Társaságot.

Bevezető eladást Dr. Szegedi Zoltán, a Szent István Egyetem egyetemi tanára tartott. Kiemelte, hogy a logisztikai szemléletnek a hely és idő megfelelési elvnek kell eleget tennie. Ebben a szemléletben értékelte az időalapú verseny, a termékburjánzás, a termékek útja, a költségek és az ezekkel kapcsolatosan a környezeti kihatásokat.

Dr. Veres Lajos, a Hazai Térségfejlesztő Zrt. elnök-vezérigazgatója a térségi logisztika elemeit, összefüggéseit és a regionális fejlődés összetevőit mutatta be. Kiemelte a hálózatok, a klaszterek jelentőségét, bemutatta a city (belváros), a városi (egész város) és a regionális (város és régiója) logisztika különbözőségeit.

Vándorffy István tanúsított logisztikai szakértő a raktározás, a szállítás, az inverz logisztika és a környezet egyes összefüggéseire mutatott rá, meggyőzve a hallgatókat arról, hogy a logisztikusok sokat tehetnek azért, hogy szép, egészséges környezetünk unokáink számára is megmaradjon

Dr. Berényi János, a KTI tudományos tanácsadója a „közösségi közlekedés” szervezéséről tartott előadást. Bemutatta a városi és távolsági közlekedés változásait az elmúlt évtizedekben, és számos új, nemzetközi példával támasztotta alá a fejlesztési lehetőségeket.

Vargha Márton, a Levegő Munkacsoport szakértője elsősorban a közúti, vasúti szállítások költségeit és környezeti hatásait elemezte. Ismertette elképzeléseiket a városi és távolsági teherforgalom ésszerűsítésére, szervezésére, figyelembe véve a környezeti szempontokat.

Dr. Egri Imre, a GTK tanszékvezető főiskolai tanára a Záhonyi Logisztikai Központ jelenlegi helyzetét és lehetőségeit mutatta be. Előadását Soltész László, a KELET-TRANSZ 2000 Kft. ügyvezetője egészítette ki a gyakorlati tapasztalatokkal, és a szükségesnek tartott fejlesztési irányokkal.

A hozzászólásokkal és többször is vitákkal színesített rendezvényt Dr. Kvancz József GTK dékán zárta, megköszönve az előadók munkáját, a hallgatóság aktív részvételét. Jelezte, hogy előadások összefoglalóját a Kar által kibocsátott jövő évi Gazdasági és Társadalomtudományi Közlemények kötetben is közzé adják.

A rendezvénysorozat az MKT Logisztikai Szakosztálya a jövő évben folytatja.

(Vándorffy István MKTLSZ szervezőtitkár)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes