Mire készül az Audi?

Újabb beruházásokra készülhet az Audi Győrben, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. oldalán található információk szerint ugyanis az Audi Hungaria Motor Kft. nyerte meg azt a nyilvános pályázatot, amelyet a cég közelében lévő, közel 200 hektáros terület értékesítésére írtak ki.

Az állami tulajdonban és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő mintegy kétszáz hektáros területért az Audi áfa nélkül 5,2 milliárd forintot fizetett. Az adásvételi szerződést már alá is írták, sőt vélhetően az összeg is befolyhatott az állam kasszájába, hisz az MNV Zrt.-nél fellelhető információk szerint a "szerződés hatályba lépésével egy időben a vevő átutalja a pénzt".

Az Audit nem sikerült elérnünk, így nem tudtuk meg, milyen célból vásárolta meg az ingatlant. A társaság eddig egy 1,7 millió négyzetméteres terület tulajdonosa volt (ebből mintegy 400 ezer négyzetméter a beépített terület), s ezt gyarapította most a fenti ingatlannal.

Révi Zsolt, Győr főépítésze lapunknak elmondta, hogy a gazdasági fejlesztés miatt logisztikai park számára kijelölendő terület rendezési tervének módosításán dolgoznak, a munkálatok háromnegyed részével már elkészültek. Ennek során beépíthető belterületté nyilvánítják az ingatlant. A főépítész sem árulta el, hogy milyen beruházást tervez azon a majdani tulajdonos.

A rendezési terv módosítása miatt ki kellett kérni az illetékes hatóságok, így például a Fertő-Hanság Nemzeti Park véleményét is, ahol gazdasági érdekre hivatkozva nem kívántak nyilatkozni. A győri Reflex Környezetvédő Egyesület honlapján olvasható állásfoglalás szerint "az érintett terület belterületbe vonásával, beépítésre szánt területté minősítésével és beépítésével a természeti értékeinek és élőhelyeinek nagy része megsemmisül, így az ott található természeti értékek helyreállíthatatlanul károsodnak". Az egyesület jelzi továbbá, hogy Natura 2000-terület védelemérintettsége miatt hatásbecslés készítése, az Európai Bizottság állásfoglalása, illetve környezeti vizsgálat szükséges – addig az eljárás felfüggesztését javasolta.

Az egykori HM-lőtér – mivel a Natura 2000 hálózat része – a védett területek közé tartozik. Arról, hogy kikerül-e onnan, Brüsszel dönt – úgy tudjuk, hogy az unió kiemelt közérdekből (ilyen lehet például a munkahelyteremtés) határozhat úgy, hogy a területet kivonják a Natura 2000-ből. Ebben az esetben ugyanakkor kellő kompenzáció szükséges: vagy új területeket vonnak be a Natura 2000-be vagy a meglévő javítását várja el Brüsszel.
A főépítész arra a kérdésünkre, hogy miért nem várják meg a munkálatokkal Brüsszel állásfoglalását, s addig – a Fertő-Hanság Nemzeti Park javaslatát figyelembe véve – miért nem függesztik fel az eljárást, elmondta, hogy rendes menetben folytatják a munkálatokat, jelenleg épp a környezetvédelemmel, ökológiával kapcsolatos kérdések megoldásán dolgoznak.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park és a Nyugat-magyarországi Egyetem készíti el azt a dokumentumot, amelyben pontosan meghatározzák, hogy a környezetvédelem szempontjából milyen teendők lesznek majd a területen annak érdekében, hogy annak ökológiai értékei ne sérüljenek – például bizonyos növények, állatfajok áttelepítésére kerülhet sor. Mindezen előírásokat beépítik a rendezési tervbe, s ha mindezt Brüsszel is jóváhagyja, akkor válik végrehajthatóvá.

Forrás: raktaram.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes