Milliókat spórolhatnak a cégek a kiemelkedő tehetségekkel

A multik HR-esei régóta sikeresen azonosítják és menedzselik a tehetségeket, a hazai vállalatok körében azonban a talent-menedzsment ismerete és alkalmazása meglehetősen változó. Pedig ha megtartják és sikeresen menedzselik tehetségüket, akár milliókat is megtakaríthatnak.

Mivel a humánerőforrások kezelése az egyik legfontosabb költségtényező, hatékony menedzsmentjük kulcskérdés a szervezet számára. Ezen belül a talentek azonosítása és jövőjük tudatos tervezése nemcsak a vállalati kultúra szempontjából lényeges, hanem számszerűsíthető pénzügyi eredményként jelenik meg a humánerőforrás költségekben.

A talent menedzsment rendszer nemcsak az utánpótlás nevelés és a tudatos karriertervezés eszköze, de hatékony alapot ad a szervezetfejlesztéshez és a vállalati kultúrán keresztül növeli a szervezet rugalmas alkalmazkodóképességét is. Ez pedig minden vállalat alapvető célkitűzése.
Ha azzal az általánosan ismert ténnyel számolunk, hogy egy új munkavállaló esetében átlagosan 18 hónap szükséges a megtérüléshez, ráadásul felvételének összes költsége elérheti a 2-3 millió forintot, akkor világosan látszik, hogy a jól teljesítő és nagy potenciállal rendelkező munkatársak megtartása a leghatékonyabb költségracionalizáló lépés egy cég számára.
Itthon nehéz az előrejutás

Magyarországon az elmúlt időszakban a gazdasági környezet alakulása jelentősen megnehezítette és ma is megnehezíti a talent menedzsment kérdését, ugyanakkor égetően fontossá is teszi azt.
Számos korlátozó tényező miatt (nyelvtudás hiánya, a modern gazdasági modellek korlátozott ismerete, megújult gazdasági felsőoktatás) a gazdasági szférában dolgozó munkavállalók korösszetétele speciális. A vállalatok nagy részénél a vezetői pozíciókat fiatal, pályájuk elején, illetve közepén tartó munkatársak töltik be, a hierarchiában való felfelé emelkedés tehát hosszú évekre korlátozott, vagy lehetetlen az új tehetségek számára. Ők azonban kulcsfontosságú munkatársak a szervezet szempontjából. Nemcsak megtartásuk a cél, de az is, hogy megőrizzék motivációjukat és folyamatos fejlődési szándékukat.

Talentek

Azok a munkatársak, akik rendelkeznek a szervezet által meghatározott legfontosabb kompetenciákkal, megfelelően motiváltak, illetve – szakmai tapasztalatuknak köszönhetően – világosan értik az elvárásokat. A következtetés tehát egyszerű, ők azok, akik az új feladatok ellátására, új munkakör betöltésére, új felelősség felvállalására a legnagyobb valószínűséggel alkalmasak.

A Magyarországon dolgozó vállalatok a talent menedzsment kérdését illetően alapvetően három csoportba sorolhatóak. Azok a cégek, akik még nem ismerték fel a talentek tudatos kezelésének fontosságát; azok, akik már felvetették a talent menedzsment szükségességét, de még nem tettek konkrét lépéseket, mert nem látják, hogy milyen eszközök állnak a rendelkezésükre, illetve azok, akik már rendelkeznek talent menedzsment programmal.

Átfogó stratégia kell
Tapasztalataink szerint a jól működő programoknak egyrészt kombinálniuk kell a különböző tréning, tanácsadási és coaching technikákat, másrészt változatos, a hagyományos megközelítésektől eltérő gondolkodásra, innovatív elemekre van szükség. A nagyon eltérő tapasztalattal és háttérrel rendelkező talentek miatt teret kell hagyni az egyéni megoldásoknak, a csoportos és az egyéni, személyre szabott fejlesztés kombinációjára van szükség.
A talent menedzsmentet mint rendszert kell értelmezni, és annak minden kapcsolódási pontjával együtt szükséges tervezni. Mindemellett fontos a hosszú távú koncepció: akár 1-2 évre előremutató, átfogó gondolkodásra és tervezésre van szükség.

Csízy Beatrix
stratégiai tanácsadó
Enetha Learning Kft.

Forrás: Mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes