Újra bevezetnék a betétdíjat

Nagyobb termékdíjat vetne ki a kormány 2013-tól a műanyag palackokra az előkészítés alatt álló hulladékgazdálkodási törvénnyel, mondta Illés Zoltán környezetügyi államtitkár. Jelenleg PET-palackból évente egymilliárd darab kerül forgalomba Magyarországon, ami 60 ezer tonna, nehezen lebomló szemétté válik, ha válogatatlanul dobják el.

Az újratölthető, ismét felhasználható palackokra alacsonyabb, a leginkább környezetbarát üvegre pedig még kevesebb termékdíj rakódna a hulladékgazdálkodási törvény ősszel parlament elé kerülő tervezete szerint. Emellett újra bevezetik a betétdíjat, vagyis nem lesz érdemes eldobni az üres üveget, a sörös dobozt, mert a boltok visszaváltják – mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

A terv szerint január elsején hatályba lépő törvénnyel 2013-tól a jelenleginél 25 milliárd forinttal több, összesen 85 milliárd forint folyhat be környezetvédelmi termékdíjként az államkasszába. A többletpénzből Illés szerint fel kell gyorsítani a hulladékgazdálkodási rendszer teljes körű átalakítását. Erre azért is szükség van, mert az EU szigorúan előírja a környezet megóvását célzó ipari és háztartási szemét kezelését és újrahasznosítását. Magyarország azonban ezen a területen elmaradt, ami súlyos szankciókkal fenyeget – mondta az államtitkár.

A szelektív hulladékgyűjtés ösztönzésével és a termékdíjjal az a cél, hogy kevesebb műanyag csomagolóanyagot állítsanak elő. Az államtitkár várakozása szerint az új törvény hatására kevesebb anyag érkezik a hulladéklerakókba, így átlagosan nem harminc-harmincöt év alatt telítődnek, hanem tíz évvel később.

A növekvő termékdíjat a cégek nem tudják majd továbbhárítani a lakosságra, mert 2013-tól ezen a területen központi árszabályozás lesz – mondta Illés. A törvénytervezet korlátozná hulladéklerakásra berendezkedett külföldi tulajdonú cégek működését. A terv szerint egy-egy ilyen társaságban kötelező lenne legalább 51 százalékos tulajdonosnak lennie az önkormányzatnak vagy az államnak. „Jelenleg az ilyen tevékenység egyötödét külföldi cégek végzik, amelyek a sok milliárdos hasznot kiviszik az országból, ami nem tartható” – mondta az államtitkár.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes