Merre tovább, ipari parkok?

A szakmai egyesület szerint jobban kellene ösztönözni az innovációs tevékenységet e létesítményekben. Új ipari parki stratégiára van szükség.

Elképzelések. Új ipari parki stratégiára van szükség – állítja az Ipari, Tudományos, Innovációs és Technológiai Parkok Egyesülete (IPE). Szakértői szerint ugyanis a hálózatosodás, a klaszterek létesítése, a cégek közötti, illetve k+f intézményekkel való együttműködés, továbbá az ipari parkok nemzetközi integrációja elengedhetetlenné teszi ezt. A parkok átfogó keretet és eszközt kell adjanak az innováció és a térségfejlesztés ügyének, s a növekvő feladatokhoz forrásokat is lehet áramoltatni, hiszen az Új Magyarország fejlesztési terv 2007 és 2013 között 250 milliárd forint felhasználásának nyitott utat. Ebből pedig 2009-ig csak 27 milliárdot költöttek el. Összehasonlításként: 1992 és 2007 között állami forrásból 10,5 milliárd forintot fordítottak ipari parkosításra.

A szakmai egyesület számos javaslatot is megfogalmazott e parkok jövőjével kapcsolatban, különös tekintettel arra, hogy ösztönözzék azokat, s kapjanak prioritást a kutatást, fejlesztést, innovációt képviselő parkok. Ezeket az indítványokat Tóth János, az IPE elnöke ismertette a közelmúltban tartott háttérbeszélgetésen. Az egyik javaslat szerint felül kellene vizsgálni idehaza az ipari parkok fogalmi rendszerét, hozzáigazítva azt az uniós gyakorlathoz. Ez ugyanis lehetővé tenné, hogy egy részük megkapja a tudományos, innovációs, technológiai park címet. Ennek megfelelően pedig a különféle pályázatokban is meg lehet, meg kell kell jeleníteni preferálásuk szempontjait.

Növekedéscentrikus gazdaságfejlesztési stratégia kell, amely struktúraváltást feltételez, illetve elősegíti azt a gazdaságban – vélik az IPA szakértői, akik szerint a gazdaságban elengedhetetlen az innovatív vállalkozások fokozottabb támogatása ezen a csatornán is. Ugyancsak fontos megkülönböztetett figyelmet szentelni az úgynevezett pólusvárosoknak az ipari parkok jövője szempontjából is, hiszen ezek – Budapest, Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs, Székesfehérvár, Veszprém, Győr – fejlődése elképzelhetetlen az agglomerációjukban lévő ipari parkok fejlődése nélkül. Ugyanakkor több változtatásra lenne szükség ezen a téren. Például fel kellene oldani azt a kötöttséget, hogy csak azok a tudományos, innovációs parkok kaphatnak pályázati forrásokból támogatást, amelyek e városok közigazgatási területén működnek.

Szerző: Világgazdaság Online

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes