Menni vagy maradni?

A hazai irodapiacon az elmúlt év második felében mért számadatok egy nehéz időszaknak állítanak emléket, melyet a fejlesztők, tulajdonosok és az ügynökségek egyaránt megtapasztaltak. A bérleti díjak 10-30 %-kal csökkentek 2009-ben, miközben a teljes irodaállomány és ezzel párhuzamosan az üresedési ráta is növekedett.

A piaci nettó bérbevett terület csökkent, sőt negatív számként jelentkezett az elmúlt év utolsó negyedében. „Mindezek fényében csekély mértékű piaci aktivitás várható továbbra is, bár 2010 második felében azért enyhe növekedésre számítunk” – hívta fel a figyelmet az irodapiac helyzetére Saly Miklós, a Colliers International Hungary irodabérbeadási üzletágának igazgatója a nemzetközi ingatlanügynökség legfrissebb piaci tanulmányában.

A bérleti díjak csökkenése markánsan rányomta bélyegét az elmúlt évre. A csökkenés mértékét befolyásolta a pénzügyi háttér, az irodaházak elkészülés előtti esetleges megvásárlása és a befektetési stratégia. A fejlesztői, tulajdonosi reakciók is ezt tükrözték. A túlélés szempontjából legfontosabbnak továbbra is a lokáció emelhető ki.

A bérlők szemszögéből sosem voltak ilyen jó lehetőségek, ennek ellenére nem sokan éltek a kínálkozó alkalommal. Ennek oka, hogy a költözés okozta komplikációkat a cégek nem szívesen vállalják, ellenben a bérleti szerződések újratárgyalása kézenfekvő és kényelmes megoldást kínál olyan üzleti környezetben, ahol a bérbeadók 90 százaléka rugalmasan kezeli a feltételeket. A Colliers International hazai tapasztalata alapján a költözés inkább a kisebb, 200-1500 négyzetméter közötti irodahelyiségek bérlőire volt jellemző – mutat rá Saly Miklós.

Az „A” kategóriás irodák kedvezőtlen piaci helyzetét az ingatlantanácsadó a következő okokra vezeti vissza: egyrészt a piaci túlkínálat és a gazdasági válság a piaci aktivitás visszaesését okozta, miközben a bérlői mozgás növekedett az „A” kategóriából „A” kategóriába, mely érthetően a piaci felszívási rátánál okozott csökkenést.

Az ügynökség elmúlt évének legfontosabb üzletkötései közül a Deloitte szerződéshosszabbítása (Park Átrium Irodaház, 5 000 m2), a Cognizant nemzetközi szolgáltató központjának betelepülése (Arena Corner – 1300 m2), valamint az Astron Informatika költözése ( South Buda Business Park – 1 100 m2) emelhető ki.

A 2010-es év során várhatóan 171 480 m2 irodaterület kerül átadásra. A Colliers International Hungary elemzői az irodabérleti tranzakciók számában nem számítanak emelkedésre, összességében alacsony mértékű piaci tevékenységet jósolnak, kis emelkedéssel a második félév során.

A helyzetet rövidtávon mindenképpen javíthatja a nemzetközi szolgáltató központok (shared service centerek) budapesti megjelenése, amely minden bizonnyal jó hatással lesz a felszívási rátára is. További pozitívum, hogy folyamatos az érdeklődés Magyarország iránt az üzleti tevékenységek kiszervezése (outsourcing) tekintetében, a gazdasági válság ugyanis ezt a területet befolyásolta legkevésbé.

„A Colliers múlt évi tapasztalatainak fényében 2010-re a nagyobb bérlőknek inkább egy testre szabott (build-to-suit) épületre szóló előbérleti szerződés aláírását javasolnám a költözés helyett, míg a bérbeadók, tulajdonosok számára a rövid távú, „sok kicsi sokra megy” bérleti stratégia vezethet eredményre.” – összegezte a piaci elemzés tapasztalatait Saly Miklós, a Colliers International budapest iirodájának irodabérbeadási üzletágigazgatója.

- Colliers International -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes