Menesztették a Volánbusz vezérigazgatóját

Az MNV Zrt. Igazgatósága tegnap döntött arról, hogy Alapítói Határozatot ad ki a Volánbusz Zrt. vezérigazgatójának visszahívásáról, munkaviszonyának megszüntetéséről, egyben visszahívja a közlekedési cég Igazgatóságából is.

Pekli Ferenc munkaviszonya 2010. szeptember 3-tól szűnik meg. Az MNV Zrt. egyúttal megbízta Pongrácz Barbara gazdasági igazgatót a vezérigazgatói feladatok ellátásával.
Az MNV Zrt. mint a Társaság kizárólagos tulajdonosa fontosnak tartja, hogy az autóbusz-közlekedési cégnél mielőbb megtörténjen a szemléletváltás, majd ennek nyomán a gazdálkodási és szerződési gyakorlat átláthatóvá, racionálissá tétele.

Hírháttér

Sajtóértesülések szerint a Volánbusz vezérigazgatójához köthető cégeknek is juthattak milliárdos megbízások a közlekedési vállalatnál. A buszos tendereket sorra elnyerő luxemburgi offshore hátterű társaságok a vezérigazgató fiának cégében is tulajdonrészt szereztek 2006-ban. A járatkiszervezések miatt a Gazdasági Versenyhivatal már korábban vizsgálatot indított kartellezés miatt. A cégnél történt fiktív munkaidőelszámolások miatt pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomoz kényszerítés gyanújával.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium augusztus elején állította le a járatkiszervezéseket a Volánbusz Zrt.-nél. Az alvállalkozók aránya már megközelíti a 36 százalékot. A szakszakszervezetek korábban is tiltakoztak a kiszervezések ellen, szerintük a közlekedéshez szükséges járműparkot az államnak kell biztosítania.

Lapértesülések szerint a közlekedési vállalat ráadásul rendre olyan luxemburgi offshore hátterű cégeknek adott milliárdos alvállalkozói megbízásokat, amelyek a Volánbusz (volt) vezérigazgatójához, Pekli Ferenchez köthetőek. A közlekedési társaság (menesztett) vezére korábban az előzetes letartóztatását töltő Hunvald Györggyel is üzletelt. 2007 márciusában két műemlék épülethez és a hozzá tartozó belvárosi üzlethelyiségekhez az Obus Elektrik Kft. 270 millió forintért jutott hozzá. A Pekli családnak azonban nem ez az egyetlen üzleti érdekeltsége. Az ingatlanos cég és a Volán-vezér fiának tanácsadó cége éveken át „közös irányítás" alatt állt. Ráadásul Pekli Jakus mellett a Biotique Way Kft. tulajdonosai között még 2006-ban megtalálhatók azok a tulajdonosrejtegető, luxemburgi offshore társaságok is, akik később – Magyarországon bejegyzett cégek mögé bújva – sorra nyerték a buszos tendereket.

A Gazdasági Versenyhivatal a gyanús kiszervezések miatt áprilisban a három buszos cégnél házkutatást tartott. Ezek az eljárások a Volánbusz Zrt. által 2007-től 2009-ig kiírt egyes közbeszerzési eljárásokra vonatkoztak – mondta el Zenisek Andera a GVH kommunikációs csoportvezetője. Feltételezésük szerint a nyertes személyén túl előre megállapodtak az árról és a pályázói magatartásról is, így értek el maguknak sokkal kedvezőbb megbízási díjakat.
Pekli Ferenc a Volán-társaságot 2002 szeptembere óta irányította. A céges összefüggéseket a Volánbusz menedzsmentje nem cáfolta. Azzal védekeznek, hogy a közbeszerzési törvény nem teszi lehetővé a tendergyőztes vállalkozások tulajdonosi szerkezetének vizsgálatát.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes