Megújul az agrárszakképzés is

Számos, a Darányi Ignác Tervhez kapcsolódó tanfolyamot, illetve a két legfontosabb hatósági képzés, a növényvédelmi, és a traktorvezetői tanulmányok elvégzését is finanszírozza a tárca; a 2009-ben kezdődött, 2 milliárd forinttal támogatott szakképzéseken eddig 36 000 gazdálkodó vett részt – mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár egy, a Mezőgazdasági Könyvhónaphoz kötődő szakmai konferencián, a Kaposvári Egyetemen.

A szakállamtitkár a vidékfejlesztés és a szakképzés kapcsolatáról szóló előadásában kifejtette: az utóbbi években eltávolodtak egymástól a munkaerő-piaci igények és a szakképzés, csökkent a kétkezi munka becsülete, ezért nagy szükség van az agrárszakképzés átalakítására, amelynek első fontos lépéseit már meg is tették. Az oktatásra és a szaktanácsadásra különösen nagy hangsúlyt fektet a Vidékfejlesztési Minisztérium; az egész országra kiterjedő, 38 képző szervezetből álló rendszer segítségével a kutatások, fejlesztések legfrissebb eredményeit is közvetítik a gazdáknak.
V. Németh Zsolt hozzátette: bízik abban, hogy az átalakításoknak, a szakképzést megújító törekvéseknek köszönhetően jó néhány hagyományos foglalkozás új életre kel, és nemcsak társadalmilag, de anyagilag is megbecsült lesz; egyre több pályakezdő találja meg helyét és megélhetését a mezőgazdaságban.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes