Megszűnik az alkalmi munkavállalói könyv

Április 1-jétől megszűnnek az alkalmi munkavállalói könyvek és változni fog az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó közterhek mértéke.

A munkavállalói könyv helyett egyszerűsített munkaszerződést kell kötni, illetve a munkáltatónak elektronikusan kell bejelentenie a foglalkoztatást az APEH-nek még a munkavégzés megkezdése előtt a tavaly decemberben elfogadott foglalkoztatásról szóló törvény szerint. Az alkalmi munkavállalói könyveket ugyanakkor meg kell őrizni, mert azok később is igazolják a ledolgozott időket – hívja fel a figyelmet a honlapján olvasható részletes tájékoztatóban az Állami Foglalkoztatási Szolgálat.

Az egyszerűsített munkaszerződést akkor kell írásban megkötni, ha a foglalkoztatás egybefüggő időtartama eléri az 5 napot. A bejelentési kötelezettséget az illetékes elsőfokú állami adóhatóság felé, interneten vagy bizonyos esetekben telefonon is lehet majd teljesíteni.

2010. április 1-jétől az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó közterhek mértéke is változik. A kedvezményes közteher egységesen 30 százalék, ami egy összegben kiváltja a külön jogcímeken történő adó- és járulékfizetést. Az adóhatóság a befizetett összeget törvényben meghatározott arányban osztja fel a költségvetés, illetve az Egészségbiztosítási, Nyugdíjbiztosítási és Munkaerőpiaci Alapok között.

A 30 százalékos közteherfizetés mellett foglalkoztatott munkavállaló nem minősül társadalombiztosítási szempontból biztosítottnak, ugyanakkor bizonyos ellátásokra – így nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra – jogosult.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes