Megint a Malév hóna alá nyúl az állam

A Malév 2,16 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt kap a likviditási gondjainak enyhítésére a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) csütörtöki döntése alapján – közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) az ülést követően.

Az NVT a kormány határozata és a pénzügyminiszter felhatalmazása alapján a döntött úgy, hogy a kormány által jóváhagyott 8,1 milliárd forint keretösszegű, három éves lejáratú, évi 9,97 százalék kamatozású tulajdonosi kölcsönkeret részeként nyújt most 2,16 milliárd forint  kölcsönt a nemzeti légitársaságnak.

Az NVT döntésének előzménye az, hogy kormány 2010. április 7-i ülésén felhatalmazta a pénzügyminisztert, hogy a vagyonkezelőn keresztül gondoskodjon legfeljebb 8,1 milliárd forint  keretjellegű tulajdonosi kölcsön nyújtásáról Malév Zrt. számára.
A közlemény hangsúlyozza: az izlandi vulkánkitöréssel kapcsolatos hamufelhő miatt a Malévet ért veszteségeket a légitársaság még most összesíti. Ez további beavatkozást indokolhat, de ennek módját az Európai Unió még alakuló  álláspontjának ismeretében lehet majd határozni.

A most adott tulajdonosi kölcsön célja a nemzeti légitársaság rövidtávú finanszírozási igényének megfelelő forrás biztosítása. A lépés összhangban van Malév megmentési és szerkezetátalakítási tervével. A légitársaság 2010 első félévi likviditási tervnek megfelelően, a 2,16 milliárd forint kölcsönhöz a Malév  azonnal hozzájuthat, amennyiben ehhez az orosz állami Vnyesekonombank (VEB) is hozzájárul.

Az MTI kérdésére Zicherman Zsolt, az MNV szóvivője emlékeztetett arra, hogy a Malév állami átvételéről 2010. február 26-án aláírt megállapodás szerint  minden 50 millió forint feletti tranzakciót jóvá kell hagyni a VEB-nek, részben mint a kisebbségi közvetett tulajdonosnak, részben mint a Malév finanszírozó bankjának, mindaddig, ameddig az Európai Unió dönt a Malév megmentési tervéről.

A többségi tulajdonos MNV Zrt. szerint a Malév fennmaradása csak egy következetes szerkezetátalakítási program keretében lehetséges és ez biztosíthatja a tulajdonosi kölcsön megtérülését is.
A légitársaság középtávú üzleti terve azzal számol, hogy a harmadik év végére a Malév Zrt. nyereségesen működik majd.
Spórolós első negyedév

A cég tegnap azt közölte, hogy az év első három hónapjában 3,3 milliárd forinttal kevesebbet költött működésre a tavalyi évhez képest. Járataink száma 11 százalékkal csökkent, miközben a  fizető utasok száma kilenc százalékkal, a járatok telítettsége pedig 6,1 százalékkal nőtt 2009 első negyedévéhez képest.
A Malév 95 százaléknyi részvénye nem visszavásárlással, hanem tőkeemeléssel került ismét állami tulajdonba a február 26-án aláírt megállapodás szerint. A kisebbségi tulajdonos maradt az AirBridge Zrt., amiben 49 százaléka van a Malévnak hitelező orosz állami Vnyesekonombanknak. A korábbi tájékoztatás szerint a Malév több mint 80 millió euróval tartozik a VEB-nek. Az orosz bank hitelezi az AirBridge Zrt.-t is, így összességében mintegy 100 millió eurós kitettsége van a VEB-nek a Malév finanszírozásával és tulajdonlásával kapcsolatban.

MTI/Menedzsment Fórum

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes