Megbénult Athén közlekedése

Órákra megbénította az Athén környéki autópálya-közlekedést a görög fuvarozók folytatódó sztrájkja hétfőn, az autósoknak alternatív elkerülő utakat kellett választaniuk a görög főváros megközelítésére, miközben a parlament kedden készül szavazni a fuvarozást szabályozó törvényről.

Szerdán bizonytalan időre meghosszabbították a múlt hétfőn kezdett sztrájkjukat a görög fuvarozók. Azért szüntették be ismét a munkát, mert tiltakoznak a kormány azon terve ellen, hogy szabaddá akarja tenni a vállalkozást az évtizedek óta zárt szakmában.

Ugyanezen okból a turistaszezon kellős közepén, augusztusban is sztrájkoltak a fuvarozók: a hét napig tartó sztrájk súlyos fennakadásokat okozott a görögországi üzemanyag-ellátásban.

A sofőrök egy uniós rendelkezés ellen tiltakoznak: Brüsszel az úgynevezett zárt szakmák megnyitását írja elő a vitatott rendelkezéssel. Ilyen foglalkozás a fuvarozás is Görögországban.

A kormány javaslata értelmében a teherautóra érvényes jogosítvánnyal rendelkezők szabadon juthatnak közúti fuvarozási engedélyhez. Az egymást követő görög kormányok az ötvenes évektől kezdve jutalomként osztogatták az iparűzési engedélyt erre a tevékenységre híveiknek.

Azonban 1971 óta a hatóságok egyetlen új engedélyt sem adtak ki, a vállalkozók így egymás között kezdtek kereskedni az engedélyekkel, amelyek ára a teherautó méretétől függően a 300 ezer eurót is eléri.

Forrás: inforadio.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes