Megalapoztuk a modern mezőgazdaságot

Gráf József szerint az elmúlt évek munkájának eredményeként sikerült megalapozni a modern, versenyképes magyar mezőgazdaságot. A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter erről szerdán Budapesten a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) V. kongresszusán beszélt. Jó döntésnek bizonyult, hogy az ország Uniós csatlakozását követően az ágazat rendelkezésére álló mintegy 1.300 milliárd forint többletforrás felét a magyar mezőgazdaság korszerűsítésére szánták. Ennek eredményeként – az uniós pénzek és a nemzeti források felhasználásával – az állattenyésztésben mintegy 400 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg, és mintegy 300 milliárd forint értékű új erőgép és más munkaeszköz kerülhet az agráriumba.

Nagy Tamás, a MOSZ elnöke azt emelte ki, hogy a szervezet két évtizedes működése során a MOSZ tudatosan építette fel a mezőgazdasági szövetkezők és termelők érdekképviseleti rendszerét. Hozzátette: a MOSZ tagjainak 73 százaléka kis-, 26 százaléka mikrovállalkozás és 1 százalék tartozik a nagyvállalati kategóriába. Elmondta, hogy a MOSZ tagsága állítja elő a magyar mezőgazdasági termékek mintegy 50 százalékát, mintegy 2 millió hektárt művelve. Évente mintegy 138-140 milliárd forint adót és járulékot fizetnek be az államkasszába. A többi árutermelő a magyar mezőgazdaságban évente csak mintegy 20 milliárd forintos befizetési kötelezettséget teljesít az államkasszába.

A MOSZ elnöke utalt arra: mindezek figyelembevételével a magyar mezőgazdasági szövetkezők és társas vállalkozók azon csoportja, amely tagja az érdekképviseletnek megkerülhetetlen részét képezi a magyar agrártársadalomnak. Ezért bármilyen összetételű kormány is kerül hatalomba a jövő évi választások után, azzal szembesül majd, hogy ambícióit nemcsak az unió jogrendje, a magyar törvények, de az érdekképviselet – azaz a MOSZ – tevékenysége is behatárolja – figyelmeztetett. Fontosnak tartotta, hogy az Unió új költségvetési időszakában is megmaradjon a Közös Agrárpolitika (KAP) mostani közös finanszírozása.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes