Magyarországon bővíti K+F tevékenységét a Nokia

Budapestet választotta globális vasúti kommunikációs központja székhelyéül a Nokia Siemens Networks, s ezzel az idén 100 fővel bővül a finn vállalat kutatás-fejlesztési központja – közölte Ésik Róbert, a társaság magyarországi ügyvezető igazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

A vállalat bővítési terveiről az ügyvezető a finn miniszterelnök, Mari Kiviniemi és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Nokia Siemens Networks budapesti központjában tett hétfői látogatásán beszélt.

A globális kompetencia-központ a Nokia Siemens Networks vasúti ügyfeleit (GSM-R) világszinten szolgálja ki.

Matolcsy György elmondta: 100 munkahely sok, jól jön az új foglalkozatási lehetőség, különösen azért, mert a kutatás-fejlesztés területén keleteznek. Ebből szeretne húsz év múlva megélni Magyarország – jegyezte meg.

Hozzátette: Finnország egyike a három legversenyképesebb országnak a világon, Magyarország most az 52., míg 2002-ben még 29. volt. A miniszter aláhúzta: Magyarország a 30-as klubba szeretne visszakerülni.

A miniszterelnök elmondta: a globális versenyben minden ország célja az, hogy több munkahelyet teremtsen, erősítse gazdaságát, s javítsa pozícióját a kutatás-fejlesztés területén.

Ésik Róbert szerint a Nokia azért is választotta Magyarországot, mert tehetséges, képzett munkaerőt talál itt.

Matolcsy György kifejtette, Magyarországon eddig 220 finn vállalat 20 ezer munkahelyet hozott létre 1 milliárd euró befektetésével.

Kérdésekre válaszolva a miniszter elmondta: a költségvetést a törvényben meghatározottak szerint terjesztik elő. Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy konkrétan milyen adóváltozásokat tervez a kormány jövőre. Kifejtette: nagyon egyszerű adórendszert szeretnének, olyat, ami kevés adóval több bevételt hoz, miközben a gazdaság is "jobban megy".

Ésik Róbert elmondta: most 800 munkatárssal működik a Nokia Siemens Networks itteni K+F központja, s még 100 mérnököt vesznek fel az idén.

A Nokia Siemens Networks ügyfelei közé tartozik az összes jelentős magyarországi vezetékes-, mobiltelefon és internet szolgáltató, valamint kábeltévés társaság. A magyar mobilhívások kétharmada a Nokia Siemens Networks eszközein keresztül zajlik.

A cég magyarországi munkatársainak több mint fele a K+F területén dolgozik, s a nemzetközi csapat tagjaként telekommunikációs megoldások, szoftverek és alkalmazások fejlesztésével foglalkozik.

Forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes