Magyarország csatlakozna a nemzetközi légiközlekedés-biztonsági szervezethez

A közlemény szerint a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóság jelezte érdeklődését és csatlakozási szándékát a Group of Aerodrome Safety Regulators (GASR – Repülőtér Biztonsági Szabályozók Csoportja) hatóságközi szervezet felé.

A magyar hatóság belépése jelentős mértékben hozzájárulhat a repülőterek biztonságára vonatkozó egységes európai követelmények kialakításához, és az azoknak való folyamatos hazai megfelelés biztosításához – hívták fel a figyelmet a közleményben.

A dokumentumok előkészítését követően Schváb Zoltán légügyi főigazgató, az NFM közlekedésért felelős helyettes államtitkára juttatja el a GASR titkárához a csatlakozási kérelmet. A következő csoportüléseken így újonnan csatlakozott tagként várhatóan már a magyar hatóságok képviselői is részt vehetnek.

Az informális keretek között és önkéntes alapon működő GASR eredetileg néhány európai állam kezdeményezésével jött létre 1996-ban. Elsődleges célkitűzése egy olyan együttműködés megalapozása a tagállamok légiközlekedési hatóságai között, amely felgyorsítja az információáramlást és a tapasztalatok átadását az Európai Unió repülőtereinek biztonsági szabályozása területén. A szervezet segíti az uniós jogharmonizációt, szem előtt tartva a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) követelményeit is.

Munkájában a több mint 30 tagállam mellett az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA), a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) és az Európai Légitársaságok Szövetsége (AEA) vesz részt. Magyarország az Európai Unió és az Európai Polgári Repülési Konferencia (ECAC) tagjaként teljesíti a csatlakozási feltételeket.

Forrás: muszakiforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes