Magyar újítás javítja a versenyképes termékfejlesztést

– Egy magyar cég által tervezett informatikai rendszer segítségével akár 30-40 százalékkal felgyorsítható a termékfejlesztés, miközben minimálisra csökkenthető az erőforrások pazarlása. A nemzetközi piacra szánt ScrumMate már bétafázisban bizonyított, a 2012-es „Év IKT projektje” díjat elnyerő IP Systems is ezt a rendszert használta a fejlesztés során.

A Scrum egy Japán gyökerekkel bíró, a termékfejlesztési projektek vezetésére kidolgozott módszertan. Alapelvei és technikái rendkívül letisztultak, tökéletesen alkalmasak komplex, innovációt megkövetelő projektek irányítására. Az új termék előállítását célzó projekt ún. sprintek keretében valósul meg, ezekben a 2-4 hetes fejlesztési ciklusokban a résztvevők konkrét, működőképes, prioritási sorrendbe tett funkciókat állítanak elő. „A hagyományos termékfejlesztési projekteknél a változó követelmények beépítése nehézkes, míg a Scrum folyamatos alkalmazkodást biztosít, így a fejlesztés során felmerülő új igények, piaci változások is hatékonyan lekövethetők” – ismertette a módszertan egyik legfontosabb előnyét Csutorás Zoltán, a ScrumMate-et fejlesztő Adaptive Consulting ügyvezetője.

A szakember tapasztalatai szerint az elsősorban szoftverfejlesztési projekteknél alkalmazott módszertan segítségével javul a csapatszellem, lerövidül a piacra lépés, miközben a termékbe csak a felhasználó számára értékes funkciók épülnek be, jelentősen csökkentve ezzel a fejlesztési veszteségeket. Egy nagyobb projekt esetében, ahol a követelménylista (product backlog) akár több száz lényeges funkciót tartalmaz, a jellemzően papíron vagy Excel táblában végzett adminisztráció már rendkívül nehézkes. Erre kínál megoldást a másfél éves fejlesztéssel készült, nemzetközi piacra szánt ScrumMate (www.scrummate.hu).

Szoftvertől az autógyártásig

Az előfizetéses modellben és saját szerverre telepítve egyaránt használható projektmenedzsment rendszer csökkenti az adminisztrációs terhet, a résztvevők könnyedén áttekinthetik feladataikat, a fejlesztés aktuális állapotát, továbbá a ScrumMate képes a projekt várható előrehaladását is előrejelezni.

A ScrumMate kezelői felületét úgy alakítottuk ki, hogy az intuitívan támogassa a Scrum alapú termékfejlesztést, melyhez minden, az irányításhoz szükséges eszközt tartalmaz, így iparágtól függetlenül bármely vállalat alkalmazhatja. Az alkalmazás tervezésénél az elsődleges szempontunk az volt, hogy a rendszer a piacon egyedülálló áttekinthetőséget és egyszerű kezelést biztosítson. A termék egyszerűsége teszi lehetővé, hogy a komplex projektek is áttekinthetőek maradjanak. A letisztult felhasználói felületek mögött komoly tervezési munka áll" – mondta Csutorás Zoltán. A szakember hozzátette, hogy jelenleg a ScrumMate első béta verziója már ingyenesen elérhető a magyar felhasználók számára, a visszajelzések alapján továbbfejlesztett rendszerrel pedig még idén nyáron a világpiacra lépnek.

Számszerűsíthető versenyelőny

Az energetikai szektor számára fejlesztünk informatikai platformokat. Mivel itt nincs kitaposott út, a jogszabályi környezet is gyakran változik, a kezdetek óta a Scrum módszertant alkalmazzuk a szoftverfejlesztések során. A ScrumMate segítségével a szoros határidővel és költségkeretek között futó projekteket is sikeresen kezeljük, miközben a megrendelőink számára biztosítjuk a rugalmasságot. A megoldást több mint fél éve élesben használjuk olyan termékfejlesztési projekteken is, melyeknek több ügyfelünk által megfogalmazott komplex igényrendszernek kell megfelelniük. A ScrumMate biztosítja számunkra a követelmények áttekinthetőségét, a projektek követhetőségét. Segítségével nem csak a fontosabb mérföldkövekre, hanem egy adott funkcióra is kérhetünk a várható elkészülési időpontra vonatkozó előrejelzést. A Scrum módszertan és a ScrumMate alkalmazása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az IP Systems az összes eddigi projektjét határidő- és költségkeret-módosítás nélkül tudta teljesíteni" – mondta el tapasztalatait Füzi Ákos, az idei Gyurós Tibor díjátadón az „Év IKT projektje” elismerést megnyerő az IP Systems ügyvezető igazgatója. A szakember hozzátette, a ScrumMate alkalmazása nem csak Magyarországon, de nemzetközi szinten is versenyelőnyt jelent számukra.

A megoldás az informatikai beruházásokon túl alkalmazható más iparágakban is olyan területeken, ahol fontos az innovációmenedzsment. A ScrumMate használata a maximum 100 követelményt tartalmazó projektek esetében ingyenes.

Forrás: Sakkom

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes