Magyar cégalapítási láz Romániában

Mágnesként hatott a magyar vállalkozásokra, hogy Romániában már 70 eurós költséggel megalapítható egy kft., ráadásul igen rövid idő alatt.
A Napi Gazdaság cikke
Tavaly az egy évvel korábbit meghaladva több mint ezer új, magyar érdekeltségű céget jegyeztek be délkeleti szomszédunkban, amivel számuk immár meghaladja a kilencezret. Ezek túlnyomó többsége alacsony tőkéjű kisvállalkozás. A törzstőke és tőkeemelések kumulált adatai alapján 1990-től 2008 végéig 362 millió euró volt a magyar befektetések értéke, az újrabefektetett nyereséggel együtt viszont már egymilliárd euróra becsülhető az invesztíciók összege. A befektetések legalább 80 százalékát továbbra is néhány nagy cég – köztük az OTP, a Mol, a Richter, a Danubius Hotels és a Fornetti – jegyezte, a többin a kisvállalkozások osztoznak – mondta a Napinak Bogár Ferenc, a bukaresti magyar nagykövetség kereskedelmi irodájának vezetője. A tőke nagysága alapján Magyarország Románia 15. legnagyobb befektetője, míg a cégek számát tekintve benne van az első ötben.
A kisvállalkozások tavaly a vártnál kisebb befektetéssel akarták megvetni a lábukat a román piacon, hiszen míg egy éve a szakember az MTI-nek nyilatkozva azt prognosztizálta, hogy a magyar cégek összesített törzstőkéje 40 millió euróval emelkedhet 2008-ban, addig ebből csak 10 millió euró valósult meg. A képet persze árnyalja az árfolyamhatás – a lej tavaly több mint 30 százalékkal gyengült, márpedig a befektetéseket és a tőkeemelést lejben tartják nyilván.

További részletek –>

- napi.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes