Magyar cég kötötte az első légiközlekedési kibocsátási tőzsdei ügyletet

Az európai repülőtereket használó légi fuvarozóknak az idei év januárjával csatlakozniuk kellett az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszeréhez.

A magyar Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt. kötötte meg a világ első tőzsdei EU légiközlekedési kibocsátási egység ügyletét az ICE tőzsdén. Az ügyletet a 2012. decemberi kontraktusú EUA árával megegyező áron zárták.

A határidős EU légiközlekedési kibocsátási egység (EUAA) tranzakciók fontos szerepet játszanak a légitársaságok életében. Az európai repülőtereket használó légi fuvarozóknak az idei év januárjával csatlakozniuk kellett az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszeréhez (EU ETS).

Baráth Barna, a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a Vertis tranzakciója fontos lépés volt az EUAA egységek likviditásának megteremtéséhez.

Minden légitársaság, amely az Európai Unió területén száll le vagy fel, 2012. január elsejétől bekerül a fix összkvótás rendszerbe, és kibocsátási többletét az EU Kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (EU ETS) keretében kell fedeznie. Azoknak a légitársaságoknak, amelyek nem tesznek eleget ennek a kötelezettségüknek tonnánként 100 eurós bírságra számíthatnak minden olyan kibocsátásuk után, amit nem ellentételeztek megfelelő számú kibocsátási egységgel. A légitársaságok összesen a historikus kibocsátásuk mintegy 82 százalékának megfelelő mennyiségű kibocsátási egységet kapnak meg ingyenes kiosztás formájában.

Egy EUAA egység jogosultságot ad a légitársaságoknak egy tonna szén-dioxid kibocsátására. Az EUAA egységeket csak légitársaságok használhatják megfelelésre, azonban emellett használhatnak olyan kibocsátási egységeket is, mint a létesítmények, így EUA, CER és ERU egységeket is.

forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes