Magasabb sebességre kapcsoltak az autógyártók

Ez év első negyedében több mint 50 százalékkal szökött fel a gépkocsigyártás globálisan – tűnik ki a Financial Times felméréséből.

A növekedés annak ellenére következett be, hogy a gépkocsi-értékesítések a jelentősebb piacokon legkorábban csak 2014-ben térhetnek vissza a 2008-ben elért szintre. A világ 12 legnagyobb autópiacára vonatkozó adatok – amelyek a világ gépkocsi-gyártásának több mint háromnegyedét képviselik – kétszámjegyű növekedést mutattak ez év első negyedében, az egy évvel ezelőtti időszakban feljegyzett adatokhoz képest – írja a Financial Times.

Ám Kínában, Japánban, Mexikóban és az Egyesült Királyságban a növekedés több mint 70 százalékos volt éves rátán. A számok – amelyek 57 százalékos növekedést jeleztek éves szinten, globálisan – megerősítik az autóipari cégek vezetőinek véleményét, miszerint az ágazat túljutott a válság nehezén. A Volkswagen, a Ford Motor és a Fiat a közelmúltban jelentős befektetési terveket jelentett be, különösen Kínában és Latin-Amerikában.

A régió autópiacán viszont továbbra is gyenge az értékesítési forgalom. Az értékesítés Kelet-Közép-Európa gépjárműpiacán 12,4 százalékkal volt alacsonyabb az év első három hónapjában, mint 2009 hasonló időszakában – áll a Jato Dynamics nemzetközi autóipari piackutató jelentésében. A vizsgált 11 országban kevesebb mint 200 ezer új autó talált gazdára 2010 első negyedében; tavaly január–márciusban még 225 902 járművet adtak el.

A felmérés a térség legnagyobb veszteseként Magyarországot és Romániát említi. Hazánkban 54,8 százalékkal kevesebb, mindössze 10 308 új autó került forgalomba, keleti szomszédunknál pedig 43,8 százalékos csökkenés volt, így ott 16 681 járművet értékesítettek.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes