M0-s: nem látszik az alagút vége

A jövőben is a "maga útját" járja a Budapestet körbekerítő M0-s autóút. Ezúttal a dunai Megyeri hídtól Solymárig tartó nyolc kilométeres, két völgyhidas, alagutakban haladó szakaszának sorsa van a bíróság kezében.

Mindössze három és fél évet kellene már csak várni arra, hogy az M0-s körgyűrű háromnegyede kész legyen, vagyis arra, hogy a tavaly átadott Megyeri hídtól nyugatra egészen Solymárig lehessen autózni. Valószínűleg mégsem így lesz: az ok egy újabb, az M0-s életében menetrendszerűen kódolható pereskedés. A 11-es számú főúttól egészen a 10-esig vezető nyolc kilométeres, kétszer kétsávos, költségét tekintve nagyjából 70-90 milliárd forintra becsült autóút a szakemberek szerint a körgyűrű leginkább környezetbarát szakasza lesz – ha valaha is elkészül.
Pedig lassan húsz éve rajzolják a teljesen új összeköttetés terveit.
A budai oldal természeti adottságaira tekintettel az M0-s gyűrű északnyugati szakaszának csaknem kétharmada, 5,2 kilométer vezet majd alagútban, helyenként nyolcvan méternél is mélyebben a talajszint alatt – derül ki a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. tájékoztatójából. Az érintett gyűrűrész induló és végpontjába tervezett egy-egy, összesen majd egy kilométernyi hosszúságú völgyhíd 3-6 emeletnyi magasságban ívelne át a budakalászi és a solymári csomópont fölött. Mindössze a maradék alig 1,8 kilométernyi útpálya vezet majd a felszínen, ám az is jórészt bevágásban, tehát lesüllyesztve.
Ám a civilek pont ezeket kifogásolják. Szerintük az alagútkijáratoknál indokolatlanul nagy lesz a szennyezőanyag-koncentráció, másrészt a felszíni nyomvonal egyik legfontosabb részéről, az ürömi csomópontról azt állítják: a lehajtó jelentős forgalomnövekedést okoz majd a környező településeknek.

- nol.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes