"Látni és látszani" – baleset-megelőzési kampányt hirdetett meg a rendőrség

Látni és látszani" elnevezéssel baleset-megelőzési kampányt hirdetett meg a rendőrség, azzal a céllal, hogy felhívja az autósok figyelmét őszi időszakban megváltozott közlekedési körülményekre. A kampány négy hónapos közúti ellenőrzéssel párosul – tájékoztatott az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság őszi-téli közlekedésbiztonsági kampányt hirdet a közlekedés résztvevői számára a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás elősegítése érdekében. A kampány célja, hogy felhívják a közlekedésben résztvevők figyelmét a megváltozott körülmények veszélyeire, és megelőzze a baleseteket.

A fővárosi rendőrök 2010. november elejétől 2011. február végéig fokozottan ellenőrzik a gépkocsivezetőket, a motorosokat, a kerékpárosokat, elsősorban a járművek elektromos, illetve fényjelző berendezéseit, valamint azok használatát. A rendőrség álláspontja szerint az összehangolt fokozott ellenőrzések, a demonstratív rendőri jelenlét kedvező hatással van a közúti közlekedési balesetek számának alakulására, valamint jótékonyan befolyásolja a közlekedésben résztvevők jogkövetési hajlandóságát is.

Az őszi hónapok közlekedési baleseteinek legjellemzőbb oka, hogy a járművezetők nem alkalmazkodnak a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyokhoz. Az útburkolat tapadóképességének megváltozása, valamint a romló látási viszonyok okozzák a legtöbb problémát. A követési távolság betartása fontos szempont, hiszen ilyen időjárási körülmények között megnövekszik a fékút.

 

 

 

A "látni és látszani" fontos közlekedésbiztonsági alapelv, mind normál, mind különleges körülmények között a biztonság egyik legfontosabb feltétele. Ősszel, télen a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak is fokozottabb óvatosság és körültekintés ajánlott, hiszen a csökkent látási viszonyok miatt nehezebben észlelhetők: a kivilágítatlan, prizma nélküli kerékpár tompított fényszórónál legfeljebb 37 méterről, távolsági fényszórónál is csak 75 méterről válik láthatóvá. A jól kivilágított és prizmával ellátott kerékpár már 500 méter távolságból is jól látható.

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes