Londoni elemzők szerint nincs európai gyógyír

Az EU-csúcson Görögország megsegítésére kidolgozott – kétoldalú hitelmegállapodásokra, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bevonására épülő – mechanizmus jelzi, hogy nincs uniós szintű megoldás az euróövezet saját adósságkockázataira – áll londoni elemzők első kommentárjaiban.

Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatértékelő és tanácsadó csoport péntek hajnali elemzése szerint a csúcsértekezleteken elhangzottak megerősítik, hogy a bajba került euróövezeti tagállamok csak az utolsó előtti órában számíthatnak bármiféle hivatalos segítségre. Kevéssé világos azonban még annak a meghatározási módja is, hogy egy-egy ország esetében "ütött-e már ez az óra". Most már az is egyértelmű, hogy a támogatás kérdése "erősen átpolitizált". Ez további bizonytalanságot teremt abban a tekintetben, hogy mikor és milyen mértékű pénzügyi támogatás várható – áll az Eurasia Group kommentárjában.

A ház szerint mindemellett – tekintettel az ilyen támogatások potenciális költségeivel kapcsolatos euróövezeti aggályokra – minden egyes újabb esetben politikailag egyre problematikusabbá válhat e pénzügyi segítségek megszervezése. Ez azt jelenti, hogy állandósult az IMF-források igénybevételének kilátása az euróövezetben – vélekednek a cég londoni elemzői.

A helyzetértékelés szerint a brüsszeli EU-csúcs azt is világossá tette, hogy a költségvetési kiigazítás felelőssége továbbra is tagállami szinten maradt, ami a decentralizált költségvetési politikából következik, és valószínűtlen, hogy ebben változás történne. Az Eurasia Group szerint mindez azt jelenti, hogy nincs európai szintű megoldás az euróövezet saját szuverén finanszírozási kockázataira.

Ezt a tényt más nagy londoni házak már az uniós csúcsértekezlet előtt, a Görögország megsegítéséről folyó vita idején megállapították. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő nemrégiben Londonban rendezett telekonferenciáján Görögország megsegítésének kilátásairól elhangzott:  a megrendült helyzetű valutauniós tagok felkarolásának "ésszerű módja" lenne az IMF igénybevétele, mivel az euróövezeten belül nincs meg a jogi mechanizmus valamely tagállam pénzügyi megsegítésére. Emellett az euróövezet "nem költségvetési unió", költségvetési szempontból a nemzeti szuverenitásra épül, és arra az elvre, hogy az egyes tagállamok adósságszolgálatát az adott ország adófizetőinek kell állniuk, nem más tagállamok adófizetőinek.

A Fitch nem sokkal később, szintén Londonban rendezett éves szuverén adósi helyzetértékelő konferenciáján a cég szakértői ismét hangot adtak annak a véleményüknek, hogy Görögország megsegítésének "sokkal tisztább módja" lenne a Nemzetközi Valutaalap igénybevétele, mint a közvetlen költségvetési juttatásokat tiltó euróövezeti előírások megkerülése valamilyen módon.

Az Eurasia Group pénteki elemzése szerint Görögországban "viszonylag robusztus" a politikai akarat a költségvetési kiigazításra rövid távon, de hosszabb időtávlatban már kevésbé egyértelmű ez az elkötelezettség.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes