Londoni elemzők: meredek lassulás, Magyarországon recessziós veszély

A romló külső környezet miatt jövőre várhatóan meredeken lassul a közép-európai hármak – Magyarország, Lengyelország és Csehország – gazdasági növekedése, sőt Magyarországon most már valószínűsíthető az újabb recesszió – jósolták keddi előrejelzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

    A Capital Economics – az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház – 2012-re szóló prognózisa szerint a három közép-európai gazdaság sem immunis az euróövezeti válságra, és "a legjobb esetben is" a növekedés lelassulása várható az exportkereslet gyengülése miatt. A szoros pénzügyi kapcsolatok azonban azt jelentik, hogy ennél "sokkal rosszabb" következhet akkor, ha az euróválság átterjed a nyugat-európai bankokra. A Capital Economics szerint ebben az esetben egészen új helyzet állna elő, és az ennek következtében kialakuló recesszió vetekedne a 2008-2009-essel.

    Mindent egybevetve a ház londoni közgazdászai azt jósolják, hogy 2012-ben Lengyelországban 1,5 százalékos – a 2009-ben mértnél is lassabb – lesz a gazdasági növekedés, Csehország hazai összterméke 0,7 százalékkal bővül, Magyarországon ugyanakkor a cég 0,5 százalékos visszaesést vár jövőre.

forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes