Logisztikai Cégröntgen – raktári dolgozók mérése

A helyes beruházási, fejlesztési döntések meghozatalához elengedhetetlen, hogy megfelelő mutatószámokkal rendelkezzünk a raktárunk hatékonyságáról. A tapasztalatok alapján azonban ezek a számok sokszor nem állnak rendelkezésre vagy nem megfelelő pontosságúak, így a döntéseket sem támogatják kielégítően.

A raktar.info fontosnak tartja, hogy a raktárak számára olyan eszközt mutasson, amely segítségével hatékonyabbá válhatnak. Ezért a mai nappal cikksorozatot indítunk, melyben 7 cikken keresztül mutatjuk be a Logisztikai Cégröntgen elnevezésű módszertancsomagot.

Ebben a cikksorozatban egy olyan eszközt mutatunk be, mellyel egy logisztikai rendszer aktuális állapotáról lehet áttekintő képet alkotni.

Az Adversum Kft. által megalkotott Logisztikai Cégröntgen egy olyan módszertancsomag, amelynek használatával a vállalatok saját maguk alkothatnak folyamataikról átfogó képet, valamint kapnak útmutatást arról, hogy az eredményeket hogyan érdemes értelmezni, melyik területeket kell fejleszteni. Tartalmaz mindent, amire a helyzet feltárásához szükség van: mérőlapokat, stoppert, tollat, útmutatókat és kiértékelő fájlokat, amelyek diagramos formában mutatják be a vizsgált terület eredményeit.

A Logisztikai Cégröntgen megalkotásakor a legfontosabb szempont az volt, hogy a vállalatok saját maguk – külső szakértők bevonása nélkül – legyenek képesek felmérni és elemezni saját folyamataikat, hiszen így jóval költséghatékonyabban végezhetik el a felmérést. Ehhez olyan struktúrájú mérőlapokat, leírásokat és adatbeviteli képernyőket kellett létrehozni, melyek segítségével néhány munkatárs vagy akár egyetemisták bevonásával is elvégezhetők a mérések.

A Logisztikai Cégröntgen 7 modulból áll, melyek segítségével a vállalat különböző logisztikai területeit lehet megvizsgálni és elemezni. Így pontos képet lehet alkotni többek között a raktári munka kihasználtságáról és kapacitásáról, az egyes beszállítók szolgáltatási színvonaláról vagy a kereslettervezés jóságáról.
A cikksorozat első részében a raktári dolgozók kihasználtságának és munkamegosztásának mérését és elemzését mutatjuk be.

Raktári dolgozók mérése – Humán Erőforrás Modul
Az eszköz használatával két lépésben szerezhetünk információt a raktári dolgozók munkájáról. Az első lépés során a méréssel megbízott alkalmazott vagy egyetemista egy héten keresztül stopperrel és mérőlappal a kezében feljegyzi, hogy a raktárban az egyes dolgozók a munkanapjukat milyen feladatokkal töltik ki és melyik feladatra mennyi időt fordítanak. A mérés során egy egyértelműen kialakított mérőlapra kell felvezetni a mérési útmutatónak megfelelően a látottakat. Ezt követően – a második lépésben – az adatok feltöltésre kerülnek a kiértékelő fájlokba és az automatikus elemzés elindításával azonnal látható a diagramos elemzés.

A Humán Erőforrás Modul eredményeképpen létrejövő egyik diagram a dolgozók munkaidejének megoszlását mutatja tevékenységek szerint. Segítségével látható, hogy egy héten belül hol vannak terhelési csúcsok, melyik nap mivel megy el sok idő és természetesen láthatók a szabad kapacitások is. A diagram mellett található mutatószámok jellemzik a raktár munkaerő-kihasználtságát, amelyekről – iparági tapasztalatok alapján – értékítélet is látható, így az eszköz használója egyszerű – piros, sárga, zöld – színkódokkal láthatja, hogy hol vannak gondok és hol működik megfelelően a rendszer. A mellékelt képen látható, hogy amennyiben az eszköz használója beírja a raktárában alkalmazott átlagos szuperbruttó órabért, arra is választ kap, hogy a raktári dolgozók indokolatlan állása vagy várakozása mekkora költséget jelent hetente.

A modul további diagramjai alapján következtetni lehet többek között arra, hogy a folyamatok informatikai támogatása megfelelő-e vagy a raktári árukezelési technológia kielégíti-e a támasztott igényeket, így például a komissiózás vagy a rakodás megfelelően gépesített-e. A mérések bemenő adatokat szolgáltatnak az olyan döntések meghozatalához is, amelyek az egyes feladatok kiszervezéséről vagy a beszállítókra áthárításáról határoznak, hasznos segítséget jelentve ezzel a gyakorló logisztikai vezetőknek.

A cikksorozat következő részében az árukigyűjtés (komissiózás) hatékonyságát vizsgáló részt mutatjuk be, mely – hasonlóan az emberi erőforrás kihasználtságát elemző modulhoz – alapos méréses vizsgálatot követően képes értékes következtetéseket levonni a terület állapotáról. Így értékelhető komissiózás időszükséglete és időbeni felépítése, valamint az alkalmazott technológia megfelelősége is.

Forrás: Adversum

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes