Logisztikai akcióterv 2009–2013

Közel kétéves tervezést és egyeztetést követően a kormány nyáron elfogadta a hazai logisztikai szolgáltatásokkal kapcsolatos középtávú intézkedéseket rögzítő, 2009–2013-ra szóló logisztikai akciótervet, de a korábban zöld utat kapott más akciótervekhez hasonlóan kihirdetése még várat magára. Így egyelőre csak annyit lehet tudni róla, amennyit a kormány döntését követő háttérbeszélgetésen elmondtak.

A logisztikai akcióterv alapvető célja, hogy 2013-ra Magyarország a kelet-közép-európai térség meghatározó logisztikai szolgáltató centrumává váljon. Várható hatásai között szerepel, hogy az ágazat GDP-hez való hozzájárulása a jelenlegi mintegy öt százalékról a nyugat-európai 6-6,5 százalékra emelkedjen.

Hazánkban 2007–2013 között a logisztikai fejlesztésekre közvetlenül 73,5 milliárd forint hazai és uniós forrás áll rendelkezésre. Közvetve pedig a logisztika szempontjából is fontos közlekedési infrastruktúra-projektek megvalósítására – a Közlekedési operatív program keretében – 5,2 milliárd euró jut a hétéves ciklus alatt.

A logisztikai akcióterv – amely a Magyar logisztikai stratégia 2007–2013-ra épül – kilenc intézkedést tartalmaz. Ezek megvalósítása – több, már futó, illetve előkészítés alatt álló programtól eltekintve – 2009 második fél évében indul, és fő felelőse a gazdasági tárca, de a logisztika komplexitása miatt az intézkedések számos más minisztériumot (például közlekedési, pénzügyi, oktatási, munkaügyi, agrár, honvédelmi) is érintenek. A javasolt fejlesztéspolitikai eszközök inkább a meglévő források, programok biztosítására, semmint új források bevonására irányulnak. Az akcióterv elsősorban a nemzetközi szintű versenyképesség hosszabb távú javítását, nem pedig a rövid távú válságkezelést célozza. A feladatok eredményes megvalósításához a jövőben is be kívánják vonni a civil és az üzleti szereplőket.

A cikk részletei ->
- vg.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes