Logisztika, képzés, megoldás a válságra (?)

Különösen fontos a felsőfokú szakirányú továbbképzés gyorsan fejlődő, innovatív területeken, mint például a logisztika. Tanszékünkön több mint egy évtizede sikerrel folyik a Logisztikai és Szállítmányozási Menedzser másoddiplomás képzés, melynek tananyagát folyamatosan fejlesztjük.

Milyen szerepet vállalhat az oktatás, felsőoktatás a mai gazdasági helyzetben?

Különböző külső és belső tényezők miatt, úgy tűnik, hogy a felsőoktatás is nehéz helyzetben van, és nemcsak finanszírozási szempontból. A strukturális bajok egy része „importált" probléma, részben a bolognai folyamat következménye. A bologna-i rendszer tulajdonképpen egy csúcsára állított piramisra hasonlít: a középiskolák kevéssé specializáltak, a BSc szakok száma már több, a mesterszakok (MSc) még tovább tagozódnak. A bologna-i rendszerre való áttérés azonban nem olyan egyszerű, tekintve, hogy évszázados rendszert és beidegződéseket kell átalakítani. Az alapképzésből (BSc) automatikusan tovább lehet menni a mesterképzésre, viszont a számok azt mutatják, hogy a hallgatóság nemigen akar tovább menni. A szemlélet az, hogy ha valakinek már van egy diplomája, inkább a munkaerőpiacon próbál szerencsét. A válság viszont ezt is megváltoztatni látszik, egyre nehezebb a diplomás pályakezdők elhelyezkedése, ezért vannak akik – talán kicsit kényszerből is – a tanulmányok folytatása mellett döntenek. Emellett szól az az érv is, hogy bizonyos speciális szakterületeken diplomát csak mesterszakon lehet szerezni: ahhoz, hogy ma valaki Magyarországon logisztikai megnevezéssel diplomát kapjon, öt évet kell tanulnia, el kell végeznie egy mesterszakot, ami tulajdonképpen néha felesleges. Ugyanis a mesterszakon a jövőnek dolgozó kutató és konstruktőr típusú szakembereket akarunk képezni, a logisztikai szolgáltatónak, logisztikát igénybe vevőknek viszont nem feltétlenül ez kell, hanem értelmes, művelt, széles látókörű ember, aki ért a logisztikához. Az iskolarendszer tehát nem lehet öncélú, a gyorsan váltózó gazdasági igényekhez kell rugalmasan alkalmazkodnia, további finomhangolásokra is szükség van. Az egyik ilyen lehetőség a szakirányú felsőfokú továbbképzés (korábbi nevén szakmérnöki képzés). Ennek keretében már korábban diplomát szerzett szakemberek mélyülhetnek el egy viszonylag szűkebb területen. Ez ad lehetőséget arra, hogy azokat a területeket is lefedjük, amelyek a gyorsan változó igények miatt a BSc vagy MSc képzésbe csak késéssel tudnának beépülni. Ugyanakkor a szakterületek közötti átjárás egyik fontos eszköze a szakirányú továbbképzés.

A cikk részletei ->
- integratorforum.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes