Living Road – a biztonságos útburkolat

Veszélyes útszakaszokon felvitt speciális útburkolat jelentősen csökkentheti a féktávolságot, és segít a veszélyhelyzet észlelésében


Napjainkban számos olyan infrastrukturális megoldás létezik, mely a közúti közlekedési balesetek elkerülését, a biztonságos, valamint – ahol lehet – a dinamikus közlekedést szolgálja. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, jelzőlámpa rendszerek, körforgalmak, a korábbiaknál szélesebb forgalmi sávok, a kerékpárutak, vagy éppen a gyorsforgalmi utak mentén telepített, bizonyos távolságonként eltérő színű és lombozatú növények alkalmazása mind-mind a közlekedésbiztonság ügyét szolgálják.

Európában is több évtizedes múltra tekint vissza a színében, felületében – s esetenként mintázatában – eltérő útburkolatok alkalmazásának ötlete a közúti közlekedés különösen veszélyes helyszínein. Ezen megoldások családjának egyik ismert tagja a Living Road, amely már Magyarországon is alkalmazott burkolatrendszer. A Living Road rendszer a képek tanúsága szerint már messziről felismerhető. Speciális útburkolata fontos szerepet játszhat a közúti balesetek elkerülhetőségében, a veszélyes helyszínek időben történő észlelésében, valamint a járművek féktávolságának csökkentésében.

Előnyei miatt a rendszert az Egyesült Királyságban – amelyet elismerten a Föld legbiztonságosabb közúthálózatával rendelkező országai között tartanak számon – mintegy 20 éve alkalmazzák. De milyen előnyöket nyújthat ez a speciális burkolat? A legfontosabb, hogy felületi érdessége miatt a burkolat a gumiabroncsoknak az átlagosnál jóval nagyobb tapadást biztosít, ezáltal mintegy 50 %-kal képes csökkenteni a féktávolságot. Kedvező tulajdonsága száraz, valamint csapadékos időben, ill. a téli időszakban egyaránt megmarad.

További előnye, hogy a hagyományos aszfalttól eltérő, erősen feltűnő színezése miatt már nagyobb távolságból is észlelhetővé teszi a közúti közlekedés veszélyes helyszíneit. A speciális felfestésben különböző útburkolati jelzések is kialakíthatók, melyek – a környezetükből kiemelve – külön is felhívhatják a figyelmet a helyszínen jellemző veszélyekre. A felületi érdesség megfelelő zajhatást is biztosít. Ennek megfelelően a speciális burkolatra ráhajtáskor a gumiabroncsok felől érkező zaj felhívja a járművezető figyelmét, hogy veszélyes helyen jár. Ez különösen éjszaka, ill. rossz látási viszonyok esetén lehet fontos.

A Living Road burkolatot általában az általánosnál nagyobb veszélyességű kijelölt gyalogos-átkelőhelyek és útkereszteződések előtt alkalmazzák, de a rendszer telepíthető más helyszínekre is (pl. vasúti átjárók elé, körforgalomba stb.), vagy szolgálhat kerékpársávok megjelölésére. Az útburkolat tartósságát 4-6 évben jelölik meg, mely természetesen függ az átmenő forgalom nagyságától is. A tartóssági időtartam ugyanakkor azt is jelzi a közútkezelők részére, hogy a kedvező hatás fenntartása időszakonként anyagi áldozatokkal is jár.

A magyarországi alkalmazásról

Magyarországon Living Road speciális útburkolatot elsőként a „cívis" városban, Debrecenben alkalmazzák. Az útburkolatot 2010 június közepén a Csapó-Pacsirta utca kereszteződésében lévő gyalogosátkelő elé telepítették, ahol az elmúlt két évben összesen 13 személyi sérüléses baleset történt.
A telepítést következő négy hónapban a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai figyelemmel kísérik, hogy az új burkolat mennyiben befolyásolja a balesetek számának alakulását. Amennyiben a rendszer beváltja a hozzáfűzött reményeket, úgy Debrecenben várhatóan más kereszteződéseket is ellátnak hasonló útburkolattal.

Gégény István

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes