Lean megoldásokkal támogatják a Caterpillar Forest Products gyártási folyamatait

A Caterpillar-nál a folyamatos fejlesztés fontosságát felismerve egy éve bevezették az OEE minőségbiztosítási rendszert, és immár nagyobb hangsúlyt fektetnek néhány kulcsfontosságú mutatóra is, melyekre korábban nem támaszkodtak.

Egy éve vezették be az OEE minőségbiztosítási rendszert az Egyesült Államokbeli LaGrange városában működő Caterpillar Forest Products gépgyárában – az elmúlt egy év tapasztalatai pedig alátámasztották az alkalmazott lean megoldások hatékonyságát. Az egyik újonnan bevezetett mutató használatát (amire egyszerűen csak „eszközhatékonysági mutatóként” hivatkoznak) a gyártósoron tették kötelezővé. Bevezetésének jó oka volt, az általa elért eredmények pedig meglehetősen látványosak voltak az elmúlt egy évben.

Az erdőgazdasági gépeket gyártó Caterpillar Forest Products vállalat gyártósorainál ugyanis korábban számos olyan korlátozott funkcionalitású gép működött, melyek a limitált funkcióik miatt kisebb produktivitással dolgoztak, ezért bizonyos munkafolyamatokat gyakran kiszervezéssel tudtak csak elvégezni a gyártás során – mondta el Kurt Schrom, a gépgyár vezetője. Azonban a „kreativitás a beruházások helyett” gondolkodásmódot követve a gyártósorok munkatársainak olyan megoldásokat sikerült kidolgozniuk, melyekkel a gyártási folyamatban résztvevő gépek korlátozott képességeit ki tudták bővíteni, jelentősebb költségek nélkül.

„Korábban, ha egy vállalatnál egy-egy folyamat során limitált funkcionalitású gépekkel dolgoztak, akkor a hiányzó funkciókat újabb gépek beszerzésével pótolták. Ez érthető módon jelentős anyagi terheket jelentett a vállalatok számára” – nyilatkozta Kurt Schrom.
A Caterpillar vállalat munkatársainak kreativitásának köszönhetően azonban bevezették az OEE minőségbiztosítási rendszert, mely pontosan megmutatja, hogy egy-egy gép a működése során elfogadható idő- és eszközhatékonysággal állít-e elő minőségi termékeket vagy eszközöket.

Az OEE mutatóinak köszönhetően pontosan meg tudták határozni a gyártósor mellett dolgozó gépek funkcióinak limitáltságát okozó tényezőket, ezért a korlátozó tényezők eliminálásával a gyártási idők csökkentek, és a korábban kiszervezéssel megoldott munkafolyamatokat is immár képesek voltak elvégezni a gyár területén belül, jelentősebb beruházási költségek nélkül. „Ez bizony hatalmas siker” – zárta szavait Kurt Schrom.

Forrás: IndustryWeek
Fordította és beküldte: BME Lean LOGISZTIKA

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes