Lean megoldásokkal a színvonalasabb betegellátásért

Az amerikai ThedaCare vállalat (mely öt kórházat és számos klinikát üzemeltet) a gyártóipar területén látott sikereken felbuzdulva számos lean megoldást ültetett át saját működésébe, az egészségügyi ellátás területén az elsők között nyitott a lean irányába nyolc évvel ezelőtt. Az ezáltal elért eredmények annyira látványosak voltak az elmúlt években, hogy a 2011-es Bioscience Vision csúcstalálkozón a cég vezető oktatási menedzsere, Roger Gerard lehetőséget kapott arra, hogy beszámoljon az elért eredményekről. Előadásában az elmúlt nyolc év tapasztalatai alapján kijelentette: a ThedaCare által alkalmazott lean megoldások világszerte forradalmasíthatják az egészségügyi ellátási rendszereket.

A ThedaCare eredményeire az elmúlt időszakban jelentős figyelem irányult, főként azért, ahogyan az a belső vállalati működést és kultúrát átalakította, illetve amilyen hatással volt a betegellátás teljes folyamatára is. Azoknak az alapelveknek az átültetésével, melyek többek között a Toyota és más autóipari cég sikereit garantálták, Gerard elmondása szerint a ThedaCare jelentősen növelni tudta az ellátás minőségét (a betegágyaknál és a műtőben is), valamint csökkentette a működési költségeket és a keletkező hulladékokat is, méghozzá oly módon, hogy az egész ellátási folyamatot teljes mértékben a betegek igényeire és a klinikák felé támasztott kereslet mértékéhez igazították.

Gerard elmondása szerint az eredmények eléréséhez hosszú időre volt szükség: közel három évbe telt csak az, hogy lerövidítsék azt az átfutási időt, amíg egy beteg az előzetes konzultáció után eljut egy orvoshoz, majd megkapja a vizsgálatainak eredményeit a labortól. A lean megoldásoknak köszönhetően ez a folyamat napjainkra annyira lerövidült a ThedaCare kórházaiban, hogy a beteg még azon a napon megkapja a laboreredményeket, amikor problémájával felkereste az kórházat. Gerard elmondása szerint ugyanúgy a lean elveknek köszönhető az is, hogy például az egyes kardiológiai problémák és beavatkozások esetében is jelentősen lerövidült a beteg ellátásához szükséges idő.

Meglátása szerint az ellátási költségek a jövőben továbbra is növekedni fognak, míg a minőségben csökkenés várható egészen addig, amíg az ellátási rendszer gyökeresen meg nem változik – ezt azzal a szemléletes példával támasztotta alá, hogy felmérések szerint az Egyesül Államokban évente közel 100.000 ember hal meg a jellemzően kevésbé hatékony, rossz egészségügyi ellátásnak köszönhetően. Emellett megjegyezte még, hogy amellett, hogy az Államokban költenek az emberek a legtöbbet egészségügyi szolgáltatásokra, mégis más országokban kevesebb költségek mellett színvonalasabb ellátást kaphatnának ugyanarra a problémára.

Gerard elmondása szerint alapjaiban kellene átalakítani az egészségügyi ellátórendszereket olyan módon, hogy azok kevesebb erőforrásból legyenek képesek működni. Véleménye szerint a jövőben nem az orvosoknak kell majd diktálniuk az ellátás ütemét – a ThedaCare-nél például a változás egyik alapjául az szolgált, hogy a betegek kerültek az ellátás középpontjába, nem pedig az orvosok. A jelenleg használt ellátási modell Gerard szerint nagyon pazarló módon, nem hatékonyan igyekszik ellátni a betegeket. Ha azonban a hatékonyság növelése érdekében az ellátás különböző szintjein és területein dolgozó munkatársak is bevonásra kerülnének, akkor a többi ágazatban tapasztaltak alapján az egészségügyben is javulhatna nem csak a minőség, de a produktivitás és a megtakarítások nagysága is.

Fontos szerepet kapnak a ThedaCare-nél a betegek abban a tekintetben is, hogy véleményükkel és észrevételeikkel közvetetten hozzájárulhatnak az egész rendszer fejlesztéséhez is – ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a betegeknek nem kell többé attól tartaniuk, hogy véleményükért vagy kritikájukért hátrány éri őket a kórházban akkor, ha jeleznek bizonyos problémákat, vagy éppen azt jelzik, hogy valami nem működik megfelelően.

„Az egészségügyben mindenkinek problémamegoldóvá kell válnia, nem csak a vezetőségnek” – mondta Gerard. A legtöbb alkalmazott a ThedaCare-nél azonosulni is tudott ezzel az új gondolkozásmóddal, ahogyan az is nagyon pozitív visszajelzés volt számukra, hogy a bevezetett mérési rendszereknek és a rendszeresen kitűzött céloknak köszönhetően jobb ellátási minőséget és jobb színvonalat tudnak nyújtani betegeiknek.

Az eddig elért sikerek a betegek mellett a biztosítókra is pozitív hatással voltak, hiszen nekik így kevesebb problémás esetet kellett kezelniük, a bevételeikben pedig a csökkenő kiadások miatt egyértelműen növekedés volt megfigyelhető. Gerard szerint a következő feladat az lesz, hogy a jobb ellátásnak köszönhetően megtakarított összegek ne a biztosítókhoz kerüljenek, hanem visszajussanak egyenesen a betegekhez.

Forrás: WisBusiness
Fordította és beküldte: BME Lean LOGISZTIKA

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes