Lean az egészségügyben: már Kanadában is, amerikai példák alapján

Idén nyáron a kanadai Saskatchewan tartományból huszonhárom vezető beosztású egészségügyi szakember látogatott meg több olyan kórházat Washingtonban, melyek sikerrel alkalmazták a lean six sigma módszertanát a belső folyamataik és ellátórendszerük fejlesztésére, megszervezésére.
Az amerikai példák megismerésének időzítése a kanadai Saskatoon-ban 2014-ben átadásra kerülő új kórház előkészületeivel állt összhangban, ugyanis az érintett vezetők időben felismerték, hogy a lean módszertan alkalmazásával ebben az intézményben még azelőtt lehetővé fog válni a veszteségek azonosítása és minimalizálása, mielőtt még a létesítmény ténylegesen is megnyitná a kapuit.

A 23 főből álló küldöttség az amerikai Virginia Mason Egészségügyi Központot, a Seattle-i Gyermekkórházat és a Park Nicollet Egészségügyi Központot látogatta meg, melyek már a gyakorlatban is sikerrel alkalmazták a lean six sigma megfontolásait működésük és folyamataik megszervezése során.
A Seattle-i Gyermekkórház dolgozói például színes fonalak segítségével sikerrel térképezték fel vizuálisan a betegek, a személyzet, a felszerelés, illetve az információk áramlásának hiányosságait és torlódásait is, csökkentve ezzel a költségeiket és gyorsítva az egy beteg ellátásához szükséges folyamatok idejét.

Maura Davies, a Saskatoon Health Region vezérigazgatója az alábbi példát hozta fel az egészségügyi folyamatok fejlesztésének szükségességét szemléltetve: „Képzeljük csak el, hogyan néz ki egy nővér napja: többek között betegekkel foglalkozik, beadja a szükséges gyógyszereket, ellátásban részesíti az új pácienseket, és más orvosok munkájánál segédkezik. Rengeteget kell gyalogolnia, aminek a mennyiségét viszont csökkenteni kell, hiszen az nem hasznos munkavégzés – tehát időkiesés, időpazarlás, amit fontosabb dolgokra is lehetne fordítani.”

Az American Society For Quality tavalyi felmérése szerint az amerikai kórházak 4 százaléka már teljesen átállt a lean alapelvek szerinti működésre, és havi és éves szinten is rengeteget megtakarítanak ennek köszönhetően – ez kétségtelenül követendő példa lenne itthon is, ahol az így megtakarított összegekből további alkalmazottakkal és jobb eszközökkel magasabb színvonalú ellátást lehetne biztosítani a hazai kórházak betegei számára.

Forrás: GUIDON Performance Solutions
Fordította és beküldte: BME Lean LOGISZTIKA

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes