Lassulhat a magyar infláció

Széles sávban mozognak a csütörtökön esedékes februári magyarországi inflációs adatokra adott londoni előrejelzések. A többség lassuló inflációt vár.

Többségben vannak a már lassulást valószínűsítő – elsősorban a változatlanul gyenge keresletre és a bázishatásokra hivatkozó – prognózisok, de vannak elemzők, akik még gyorsulást várnak, elsősorban az üzemanyagárak miatt.

Az MTI által kérdezett kilenc nagy londoni befektetési és gazdaságelemző ház – UBS, Barclays Capital, Goldman Sachs, BNP Paribas, JP Morgan, Wood & Co., Moody’s Economy.com, 4cast, Capital Economics – szakértői 5,7-6,5 százalék közötti prognózisokat adtak az éves szintre és teljes kosárra számolt februári inflációra. A múlt hónapra szóló előrejelzési átlag 6,09 százalék. Januárban, éves összevetésben 6,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon.

Michal Dybula, a BNP Paribas bankcsoport közép-európai közgazdásza, aki a legderűlátóbbak közé tartozik 5,7 százalékos előrejelzésével, azt mondta az MTI-nek: amint a tavalyi áfa-emelés hatásai az év közepétől elenyésznek, a magyarországi infláció "összeomlása" várható, abban az esetben, ha "semmi váratlan" nem történik az energia- és az élelmiszerárakban.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének februárra szóló előrejelzésében is már 6 százalék alá csökkenő tizenkét havi infláció szerepel; a cég prognózisa 5,9 százalék. A ház londoni elemzői szerint a lassulást a tartós fogyasztási termékek árának csökkenése és az üzemanyagárakban jelentkező erős bázishatás valószínűsíti. A bankcsoport várakozása szerint az éves összevetésű infláció júliusra a 3 százalékos célszint közelébe lassul tovább, ahogy a tavalyi áfaemelés hatásai kikerülnek az összehasonlításból.

A JP Morgan szakértői ugyanakkor megerősítették azt a várakozásukat, hogy a magyar jegybank az idén már csak egy kamatcsökkentést hajt végre a jelenlegi 5,75 százalékos kamatszintről, és ez szerintük már ebben a hónapban várható. A cég távlati előrejelzésében az szerepel, hogy az MNB alapkamata egészen a jövő év nyaráig az idén márciusra várt 5,50 százalékon marad, majd 2011 őszén már szigorítás kezdődik, 5,75, az év végéig pedig 6,00 százalékra.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni elemzői ugyanakkor februárra még valamelyest az infláció gyorsulását valószínűsítik: jelenlegi előrejelzésük 6,5 százalék. A GS szerint a korábbi adóemelések és a magasabb üzemanyagárak felhajtóereje egyelőre nagyobb, mint a továbbra is csökkenő fogyasztás és a nagyon lassú bérnövekedés ellenkező irányú inflációs hatásai.

A Goldman Sachs szakérői szerint januárban a vállalatok már áthárították a fogyasztókra az adóemeléseket – ami a maginflációban közvetlenül meg is látszott -, mivel úgy döntöttek, hogy több adóemelést már nem tudnak lenyelni, vagy a máris rendkívül szűk profitrésük miatt, vagy azért, mert bíznak a fogyasztás élénkülésében. A GS szakértői szerint ez a hatás még jó eséllyel érződött februárban is, erre csak ráerősített az újabb üzemanyagár-emelkedés. A cég tizenkét havi távlatban 5,50 százalékos MNB-alapkamatot jósol.

MTI

A cikk részletei ->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes