Közel 130 milliárd forintos hulladékgazdálkodási beruházás indul

Közel 130 milliárd forintos beruházás indul 25 magyarországi helyszínen, a projektnek köszönhetően nagymértékben csökken majd a lerakott műanyag-hulladék mennyisége. A kivitelező PCP Zöldenergia Zrt. olyan hulladékhasznosító berendezéseket telepít a már működő regionális hulladékkezelő cégek közvetlen környezetében, amely a műanyag hulladékból folyékony alapanyagot állít elő.

Az így nyert végtermék egy szénhidrogén-keverék, ami petrolkémiai és vegyipari felhasználás mellett tüzelőanyagként is alkalmazható – mondta el Kling István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára dabasi sajtótájékoztatóján.
A műanyag hulladék ilyen formában történő feldolgozása lehetővé teszi a kommunális vagy az ipari szektorban keletkező – a környezetet jelentősen terhelő – anyagok gazdaságos és környezetkímélő hasznosítását. Az egyes helyszíneken 2-2 berendezés működik majd és évente 12 ezer tonna műanyagot dolgoznak fel, ez 48 ezer köbméter hulladékot jelent. A projekt minden egyes eleme 47 új munkahelyet teremt a teljes beruházás, a központi teleppel együtt 1.250 embernek ad megélhetést.
A kormány egyedi döntése értelmében a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium fejezeti kezelésében lévő Beruházás-ösztönzési célelőirányzatból telephelyenként 160 millió forint támogatást nyújt, ami összesen 4 milliárd forintot jelent. A technológia egyike a jelenleg ismert korszerű eljárásoknak, és minden tekintetben megfelel az Európai Unió környezetvédelmi szabályozásában megfogalmazott követelményeknek. A technológia elterjedése nagymértékben segítheti a Magyarország szén-dioxid csökkentési vállalásainak teljesítését. Az előállított végtermék kénmentes, így a közlekedésben adalékanyagként felhasználva jelentős károsanyag-kibocsátáscsökkentés érhető el. Erőművekben felhasználva a fosszilis tüzelőanyagok által okozott terhelés csökkenthető.
A beruházás Békéscsaba, Bicske, Cegléd, Dabas, Debrecen, Gyomaendrőd, Hejőpapi, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Karcag, Kecskemét, Kétpó, Királyszentistván, Kiskunhalas, Marcali, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Százhalombatta, Szeged, Szelevény, Szombathely, Tatabánya, Tiszafüred, Veszprém és Zalaegerszeg térségében valósul meg, várhatóan 2011 végére. A munkálatok a tiszafüredi telep építésével kezdődnek.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes