Készüljünk a télre! – II./2. rész

Idén várhatóan korábban beköszönt a tél. Az autósok már most készüljenek a megváltozott út- és látási viszonyokhoz alkalmazkodó közlekedésre! – hívja fel a közlekedők figyelmet az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB) a hideg időszak beállta előtt. A cikk első részében az autósok felkészüléséről volt szó, ezúttal a gyalogosok, kerékpárosok, és motorosoknak szóló jó tanácsok következnek.

A téli gyalogos közlekedés veszélyei

A téli időszak a gyalogosok közlekedésére ugyancsak nagyobb veszélyt jelent. A csapadékos, ill. csúszós úttesten a gyalogosok lassabban közlekednek, az eleséstől, az elcsúszástól való félelem eltereli a figyelmüket, s kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire. Csapadékos, szeles időben jól megfigyelhető, hogy a gyalogosok igyekeznek mielőbb „fedél alá", azaz védett, szélcsendes helyre kerülni. Ez egyben azt is jelenti, hogy körültekintésük sok esetben felületes, nem feltétlenül a „védett helyen", azaz a kijelölt gyalogosátkelőhelyen kelnek át, s gyakran rosszul mérik fel az érkező járművek sebességét. Esőben még a kinyitott esernyő is korlátozhatja a gyalogosokat a biztonságos közlekedéshez szükséges információk megszerzésében.
A gyalogosokra leselkedő veszélyekhez hozzájárul, hogy a járművek fékezéskor megcsúszhatnak, nehezebben tudnak megállni, csapadékos időben a vezetők látási viszonyai is romlanak. Ilyenkor ezért a járművezetőknek az átlagosnál is fokozottabb óvatossággal kell a gyalogosokra figyelni, akiknek az áthaladását sok esetben segíteni kell.

A kerékpárosok és a motorosok téli közlekedéséről

Aki téli viszonyok mellett közlekedett már kétkerekű járművel, tudja, hogy az nem egyszerű feladat. A kétkerekű járművek jóval labilisabbak négy-, vagy többkerekű társaiknál, s ez a téli időszakban, a havas, fagyos, csúszós úttesten még fokozottabban igaz. A téli motorozás is nagy élmény, ugyanakkor azt tapasztalhatjuk, hogy egyre többen közlekednek kerékpárral a téli hónapokban. A kerékpárosok részéről nagyon fontos, hogy járművük rendelkezzen az előírt biztonsági felszerelésekkel. A láthatóság a rövid téli nappalokon különösen fontos, így a világító berendezéseken felül a láthatósági mellény viselése még akkor is ajánlott, ha az éppen nem kötelező. Az autósoknak viszont jobban kell vigyázniuk a „sérülékeny" kerékpárosokra, s előzésük esetén az átlagosnál is nagyobb oldaltávolságot célszerű tartani.
A motorkerékpárosok téli közlekedése is az átlagosnál jóval nagyobb kockázattal jár. Részükre a honlapunkon néhány jó tanácsot már összefoglaltunk, amelyek itt elérhetők. Végezetül: a több évtizedes tapasztalatok azt mutatják, hogy a megváltozott téli körülmények következtében megnövekszik a közúti balesetek, és azon belül a tragédiák száma. Nagyon fontos, hogy legyünk tisztában a téli közlekedés fokozott veszélyeivel, s mindezek tudatában közlekedjünk óvatosabban!

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes