Készüljünk a télre! – II./1. rész

Idén várhatóan korábban beköszönt a tél. Az autósok már most készüljenek a megváltozott út- és látási viszonyokhoz alkalmazkodó közlekedésre! – hívja fel a közlekedők figyelmet az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB)  a hideg időszak beállta előtt.

A szeszélyes nyári hónapok, valamint a megszokottól átlagosan több fokkal hidegebb, csapadékos ősz után várhatóan korán beköszönt a tél. A meteorológiai előjelzések szerint helyenként már októberben számítani lehet havazásra, ill. havas esőre. Ez arra int minden közlekedőt – gyalogost és járművezetőt egyaránt -, hogy időben készüljön fel a megváltozott téli viszonyok szerinti közlekedésre.

Röviden a gépjárművek felkészítéséről

A gépkocsikat már most célszerű felkészíteni az évszakkal járó változásokra. A hidegben és a havas, jeges úton csak téli gumiabroncsokkal biztonságos a közlekedés. Itt az idő tehát a téli gumiabroncsokat felszerelni, ill. – akiknek még nincs – beszerezni! A téli gumiabroncsokkal együtt járó többletköltség már egy elkerült kisebb koccanás során megtérül!
Fontos tudni, hogy a hidegben – általában +7 Celsius fok alatt – a nyári gumiabroncsok felülete megkeményedik, merevvé válik, így azok kevésbé tapadnak! Az út és látási viszonyoknak megfelelően körültekintőbben, lassabban vezessünk (ilyenkor még téli gumiabroncsokkal sem szabad a nyáron megszokott tempóban és stílusban vezetni)!

Hóban segít a hólánc

Ne felejtsük, hogy a téli időszakban több szomszédos országban kötelező tartozéka az autónak a hólánc. Havas időben – különösen a hegyvidékeken – igen hasznos szolgálatot tehet a hólánc, melyet a hajtott kerekekre szerelhetünk fel. Az egyszerűbb változatok már 10.000.- forint alatt is elérhetők, s amit nyerhetünk általuk: az a fokozott biztonság. Közlekedésünk során számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, s tisztában kell lenni azzal, hogy a féktávolság is jelentősen megnövekedhet!
Ha útra kelünk, tanácsos az induláskor a gépjárművet „teletankolni", az ablakmosót fagyálló folyadékkal feltölteni, az akkumulátor kapacitását leellenőrizni, hóláncot, ill. hólapátot vinni. Az előzőeken túl tanácsos némi ételről és italról, meleg ruházatról és meleg takaróról gondoskodni, ugyanis hóban történő elakadáskor, vagy nagyobb torlódások esetén, ill. hosszabb úton ezek jó szolgálatot tehetnek. A mobil telefont is vigyük magunkkal, gondoskodjunk arról, hogy az akkumulátoruk mindig legyen feltöltve. Ajánlatos a rádiók közlekedési információs adásait hallgatni.Amennyiben gyermeket is szállítunk, a fentieket még fokozottabban kell figyelembe venni!

forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes