KSH- szeptemberben is nőtt az export

Az augusztusi élénkülést követően szeptemberben tovább nőtt az export és az import volumene, az előbbi 8,6, az utóbbi 2,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kivitel élénkülését a járműgyártáshoz kapcsolódó termékek kereskedelme, a behozatal lassabb növekedését az energiahordozók importjának visszaesése okozta.

    Euróban számolva a kivitel 8,5, a behozatal 5,4 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberi szintet.
    Az első kilenc havi kivitel értéke 16.181 milliárd forint (59,6 milliárd euró), a behozatalé 14.697 milliárd forint (54,17 milliárd euró) volt, a kivitel volumene 11,7, a behozatalé 8,5 százalékkal haladta meg az előző évi szintet.
    A külkereskedelmi mérleg aktívuma január és szeptember között 1.483 milliárd forintot (5,451 milliárd eurót) tett ki, 400 milliárd forinttal (1,516 milliárd euróval) többet, mint 2010 azonos időszakában.
    A KSH adataiból kitűnik, hogy az ázsiai országokkal szembeni passzívum jelentősen, 575 milliárd forinttal (2,046 milliárd euróval) mérséklődött, míg az EU-n kívüli európai országokkal szemben az egyenleg 184,5 milliárd forinttal (671 millió euróval) romlott.
    Az EU-n kívüli országokba irányuló export volumene dinamikusan, 18 százalékkal bővült, ezzel szemben az import stagnált a bázisszinthez képest. A külkereskedelmi forgalom hiánya 583 milliárd forint volt, 378 milliárd forinttal kevesebb, mint 2010 első kilenc hónapjában.
    Az Európai Unió országaival folytatott kereskedelem volumene 2011 első kilenc hónapjában a kivitelben 10, a behozatalban 12 százalékkal haladta meg a bázisidőszak szintjét. A külkereskedelmi mérleg aktívuma az unió egészét nézve 21,8 milliárd forinttal (167 millió euróval) nőtt: ezen belül az új tagállamok esetében 222 milliárd forinttal javult, míg a régi tagállamok vonatkozásában 200 milliárd forinttal (676 millió  euróval) romlott az egyenleg.
    Az idei január-szeptemberi forgalom forintban mért árszínvonala importban 2,7, exportban 1,5 százalékkal emelkedett 2010. január-szeptemberhez viszonyítva. A cserearány 1,2 százalékkal romlott. A forint a dollárhoz viszonyítva közel 8, míg az euróhoz képest mintegy 1,5 százalékkal értékelődött fel.
    A legnagyobb részarányú gépek és szállítóeszközözök export- és importvolumene 11, illetve 6 százalékkal nőtt az első kilenc hónapban. Bár az első negyedévben még közel 20 százalékos volt a volumen növekedésének üteme mindkét irányban, a második és a harmadik negyedévben a kivitelé egyszámjegyűre lassult, a behozatal szintje a bázis körül alakult.
    A feldolgozott termékek kivitelének volumene 16, a behozatalé 13 százalékkal volt több, mint 2010. január-szeptemberben.
    Az energiahordozók importvolumene 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Január-szeptemberben ellentétesen alakult a két legnagyobb súlyú árucsoport behozatalának volumene: a kőolaj és kőolajtermékeké az első félévet jellemző kétszámjegyű növekedést követően a harmadik negyedévben némileg csökkent, míg a természetes és mesterséges gázé a 20 százalékot meghaladó visszaesés után már 12 százalékkal nőtt.
    Idén az első kilenc hónapban az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének volumene alig változott, míg a behozatalé 9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Forrás: MTI

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes