Krynicai fórum – Az európai környezetvédelmi változások lehetőséget teremtenek az autóiparnak

Az európai közlekedési és környezetvédelmi stratégiát 2050-ig előrevetítő "Fehér könyv" célkitűzései jelentős változásokat követelnek az Európa legnagyobb olajfelhasználójának számító autóközlekedéstől, de ezek a kihívások jelentős lehetőséget is teremtenek az európai autóiparnak – mondta Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes-államtitkára a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórum kerekasztal-beszélgetésén.

A "Logisztika, közlekedés és kereskedelem: a jövő európai szabályozása és hatása közép-európára" című konferencián a helyettes-államtitkár az MTI tudósítása szerint kifejtette: az európai közlekedés 96 százalékban támaszkodik az olajra: az Európai Unió olajszükségletének 85 százalékát importálja, mintegy 200 milliárd euró értékben. Az olajfogyasztás 72 százalékát a személyutók adják, az Európai Unió pedig erős autóiparral rendelkezik: a fehér könyv által kijelölt változások így jelentős lehetőséget jelentenek az autóiparnak, hogy olajról elektromos meghajtásra váltsanak – érvelt a helyettes-államtitkár. Elmondta: "Úgy gondolom, hogy az elkövetkező években jelentős változások lesznek".

Olajos Péter felszólalásában kijelentette: amíg az elmúlt húsz évben az ipari szén-dioxid-kibocsátás 10 százalékkal esett, a közlekedési szektor kibocsátása 35 százalékkal emelkedett.

A várható változásokról kifejtette, hogy egyaránt kell gondolkodni a csúcstechnológiát felhasználó és az egyszerűbb megoldásokban. Párizsban olyan rendszert terveznek, amellyel a belvárosban – a kerékpárkölcsönző hálózathoz hasonlóan – elektromos autókat lehet bérelni; ez drága megoldás – mondta a politikus. Budapesten ezzel szemben jelentősen nőtt a kerékpárral közlekedők száma, amely immár az összes közlekedés 5 százalékát adja. A változást azonban nem az állam érte el, az emberek a magas olajárak miatt döntöttek a két kerék mellett – tette hozzá.

A fehér könyvet ért kritikákra kijelentette, hogy jóllehet az előző ilyen dokumentum célszámai nem teljesültek, a jelenlegi dokumentum hosszú távon vetíti előre az európai irányvonalat, így egyben az első lépés az Európai Uniós stratégia megalkotásában.

Maciej Jankowski, az infrastruktúráért felelős lengyel minisztérium helyettes-államtitkára szerint a fehérkönyvnek hiányossága, hogy a közlekedés két szintje, a maghálózat és a regionális átfogó hálózat közül utóbbira kevés hangsúly került. A politikus kételyeit fejezte ki, hogy mennyiben helyes döntés a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célszámok belefoglalása a közlekedési stratégiába, problémákat jelenthet ugyanis, ha a célszámok teljesítése csak a közlekedési szempontok háttérbe szorításával érhető el.

Leslaj Podkanski, a lengyel BRE Bank szakértője kiemelte, hogy figyelembe kell venni a stratégiában foglaltak következményeit. Nem szabad elfelejteni ugyanis, hogy a közlekedés gerincét képezi a gazdaságnak. A végrehajthatósággal összefüggésben kiemelte: sok szó esik a jogi, szervezési és technológiai szempontokról, de a pénzügyi tényezők legalább ilyen fontosak. A dokumentumban előírt változások mintegy 3 ezer milliárd euróba kerülnének, kérdés, hogy elő tudjuk-e teremteni ezeket a forrásokat.

A szakértő aggályait megerősítette Olajos Péter, aki elmondta, hogy a technológia adott, most pénzügyi hátteret kell teremteni a változásoknak. Kijelentette ugyanakkor, hogy az Európai Unió következő 7 éves költségvetési ciklusának tervezése hamarosan kezdődik, ami lehetőséget ad arra, hogy ilyen célra fordítsanak forrásokat.

Forrás: integratorforum.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes