Körkép a 2009-es elbocsátásokról

A válság tömeges elbocsátást eredményezett a versenyszférában – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványából.

Azok a vállalkozások, amelyek átmenetinek ítélték a kedvezőtlen gazdasági helyzetet, a nagyarányú létszámleépítés helyett a csökkentett munkaidőben, valamint a részmunkaidőben történő foglalkoztatást részesítették előnyben. Emellett 2009-ben jelentősen nőtt azon dolgozók száma, akiket határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztattak a vállalkozások – írja a Világgazdaság az MTI alapján.

Az idei első negyedéves munkaügyi statisztika a vállalkozások területén alkalmazásban állók létszámának – 1 millió 778 ezer fő – további, bár a korábbiakhoz képest mérsékeltebb ütemű, csökkenését mutatja.

A vállalkozások területén a szellemi foglalkozásúak létszáma 2001 és 2008 között minden évben emelkedett, ebben az időszakban több mint 100 ezer fővel, 700 ezerre nőtt számuk, ami 17,2 százalékos növekedést jelent. 2009-ben a válság miatt 2,4 százalékkal csökkent a szellemi foglalkozásúak száma, ám ez jelentős mértékben elmaradt a fizikai munkakörből elbocsátottak 9 százalékos létszámcsökkenésétől.

Tavaly az iparban dolgozók száma 81 ezerrel maradt el a megelőző évitől, míg 2010 első negyedévében a 635 ezer alkalmazásban álló ipari foglalkoztatott körében további létszámcsökkenés következett be. Ezek a munkahelyek egyrészt a válság miatt szűntek meg, másrészt azért, mert a vállalatok termelési stratégiája megváltozott.
A feldolgozóiparban 79 ezer főt bocsátottak el 2009-ben, a csökkenés 2010. január-márciusban folytatódott.

Forrás: hrportal.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes