Konferencia az ipari cégek környezetvédelmi felelősségbiztosításáról

Ma Magyarországon az akár évi 5-6 milliárd forintos árbevételű cégek felelősségbiztosításainak limitje nem több 10-15 millió forintnál, míg egy lakásbiztosításba foglalt felelősségi kockázat általában 50-100 millió forint – hangzott el az Aon Magyarország Kft. által szervezett konferencián csütörtökön Budapesten.

A biztosítók korábban a szerződéskötés előtt végigvizsgálták a cég telephelyét, vaskos kérdőívet töltöttek ki, de mára jelentősen leegyszerűsödött a folyamat – mondták el a szakemberek.

A rendező Aon magyar leányvállalatának ügyvezető igazgatója, Gerendai Károly elmondta, hogy a konferenciát két hónappal ezelőtt kezdték szervezni, de annak most szomorú aktualitást ad a vörösiszap kiömlése. A chicagoi székhelyű Aon a világ legnagyobb biztosítási alkusza, de foglalkozik viszontbiztosítással és kockázat felméréssel is. Az Aon Magyarország Kft. 20 éve tevékenykedik a magyar piacon.

Európában a szennyező fizet elvet egy 2004-ben hozott uniós irányelv honosította meg, amelynek az előírásait az egyes országoknak a belső jog részévé kell tenniük. Ez törvényi szinten megtörtént Magyarországon, de hiányzik az a kormányrendelet, amely a kockázatokhoz limiteket rendelne – mondta Nádasdy Zoltán ügyvéd.

Spanyolországban például 20 millió euró a biztosítás felső limitje, míg Portugáliában a cégnek kell meghatároznia a kockázattal arányos biztosítási limitet. Természetesen a biztosítási alkuszok ebben a rendelkezésére állnak, ráadásul a kockázat felmérés és a biztosítási ajánlat elkészítése pénzébe sem kerül a cégnek – erről Kovács Gábor, a Chartis Biztosító fióktelepének az igazgatója beszélt.

Nádasdy Zoltán kitért a menedzsment tagjainak, valamint a tulajdonosoknak a felelősségére is. Amennyiben olyan intézkedést hoztak, amely károsította a környezetet, és a cégük nem tudta a kártalanítást kifizetni, úgy ők a magánvagyonukkal is felelnek a kárért. Ez alól csak akkor mentesülnek, ha nem vettek részt a döntés meghozatalában, vagy pedig tiltakoztak ellene.

Simon Johnson, az AON régiós felügyelője több példát hozott a nagy környezeti károkozásra. Spanyolországban egy látszólag károkozásra képtelen paradicsom-feldolgozó cég okozott nagy kárt egy folyó élővilágában. A nyári csúcsüzemben elfolyt a kazánok fűtésére szolgáló olaj egy része, amely a folyóba került. Ilyenkor a biztosító – ha vállalta a kockázatot – mindazt a költséget megtéríti, amibe a folyó élővilágának a visszaállítása került. Ez akár 5-15 évig is eltarthat.

 

Forrás: mfor.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes