Komplex gazdasági és infrastrukturális fejlesztés Záhony térségében

Két év alatt valósul meg hazánk keleti végein az a három várost és tizenhárom kistelepülést érintő, 220 négyzetkilométerre kiterjedő megaprogram, amelyet az Európai Unió közel 26,3 milliárd forinttal támogat.

A tipikusan hátrányos helyzetű záhonyi térséget kívánja versenyhelyzetbe hozni a komplex gazdaságfejlesztési program, melyben vasúti és közúti fejlesztésekkel, kis- és középvállalkozások támogatásával, valamint a munkaerő képzésével végső soron jelentős számú munkahely megteremtéséé a főszerep. Az európai jelentőségű záhonyi áruátrakót nagy kapacitású áruelosztók, valamint a keletről érkező nyersanyagok és félkész termékek feldolgozócentrumává kívánja fejleszteni a kormány.
A kormányprogram stratégiai célja az átrakókapacitások megtartása és a konténerterminál kapacitásának fejlesztése mellett nem más, mint annak elősegítése, hogy a záhonyi térségben, az unió határán – mivel az áru a nyomtávváltás miatt mindenképpen megáll – nagy kapacitású áruelosztó központok épüljenek ki a kelet-nyugati áruforgalomban.
A szakemberek számításai szerint a záhonyi térségben meglévő, az ukrán hálózathoz csatlakozó vasúti infrastruktúra felújításával, az áruelosztó központok és feldolgozóipar letelepítésével jelentősen növelhető az áruforgalom. A számítások szerint a jelenlegi 5,3 millió tonnáról 8,5 millió tonnára lehetne feltornázni a térség teljes áruforgalmát. A vasúti áruforgalmat a mostani 11 ezer kocsirakományról akár 20 ezerre is növelni lehet.

A cikk részletei –>

- mavcargo.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes