Kínai autógyárak jöhetnek Magyarországra

Bár Délkelet-Európában több jelentős kínai befektetés is megvalósulni látszik, Magyarország megkerülhetetlen szerepét jelzi, hogy Peking Budapesten nyitná meg befektetésösztönzési ügynökségének európai központi irodáját – tudta meg a Napi.

A kínai befektetésekért folytatott küzdelemben Magyarország pozícióit nem veszélyezteti, hogy a régióban másutt is megvalósulnak jelentős kínai beruházások – kommentálta a Napinak Wolf Csaba azon híreket, miszerint Szerbiában teherautógyár, Bulgáriában traktor- és hobbiterepjáró-gyár épül, kínai részvétellel (Napi, 2009. november 30.).

Az ITD Hungary pekingi irodavezetője szerint Kína továbbra is régiós befektetési központként tekint Magyarországra, amit az is jelez, hogy a kínai kereskedelmi minisztérium befektetésösztönzési ügynöksége, a CIPA Budapesten nyitja meg első külföldi irodáját. Igaz, ez a nyitás az eredeti tervekhez képest késik, hiszen nyáron még arról szóltak a hírek, hogy ősszel indulhat az iroda. A késés oka, hogy az eredeti tervekhez képest bővül az egység feladatköre: nem csak a magyarországi, hanem az egész unió területén lévő befektetési lehetőségek felkutatása lesz a feladata, azaz európai központként működik majd. Wolf szerint 2010 első negyedében kezdheti meg működését az iroda, a kétfős stáb a későbbiekben minden bizonnyal bővül.

A szakdiplomata tapasztalatai szerint is óriási a verseny a kínai befektetésekért, a Kínában dolgozó külgazdasági szakdiplomaták körében prioritás a beruházások megszerzése. Ez nemcsak a volt szocialista blokkra, hanem a nagy európai országokra, az USA-ra, Kanadára és Ausztráliára is igaz. Az egész világ Kína pénzére hajt – mondta Wolf. Magyarország számára viszont – azon kívül, hogy fontos európai közúti és vasúti útvonalak csomópontjában fekszik – előnyt jelent a régióban, hogy itt van a legnagyobb kínai kolónia, működik egy kínai-magyar két tannyelvű iskola, az egyetlen Bank of China-fiók, valamint csak Budapestről indul közvetlen légi járat Kínába.

A térségben már most itt a legnagyobb az egy főre eső kínai befektetések értéke, és folyamatosak a tárgyalások a további lehetséges projektekről. Az már eldöntött tény, hogy a Huawei Technologies legnagyobb európai gyártóbázisa Magyarországon lesz, a Komáromba és Pécsre tervezett, összesen 700 főnek munkát adó üzemekkel. Folynak az egyeztetések autógyártókkal is, de ezek még nincsenek döntés közeli állapotban: az ITD befektetési igazgatóságának szakembere decemberben utazik ki, hogy Sanghaj, Peking és Tiencsin körzetében tárgyaljon magyarországi beruházásokról. Jóval közelebb áll a megvalósításhoz a táplálékkiegészítőket, kozmetikumokat, egészségügyi termékeket gyártó Tiens-csoport aláírás előtt álló magyarországi projektje. A világ csaknem száz országában jelen lévő, termékeit mlm-módszerrel forgalmazó társaság itt építené fel gyártóüzemét és logisztikai központját, a három ütemben megvalósuló beruházás értéke 30-50 millió dollárt tehet ki. A BorsodChem megvásárlása iránt érdeklődő Wanhua pedig több száz millió dollár értékben hajthat végre beruházást – tette hozzá Wolf.

- napi -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes