Költségcsökkentés optimalizálással

Számos hazai vállalkozás vezetőjének fejében a mai napig él az a téves elképzelés, hogy a termelés és készletezés tervezését és nyomon követését elegendő füzetben vagy hagyományos táblázatkezelő szoftverrel végezni.

Költségcsökkentés optimalizálással

A vállalatirányítási rendszerek terjedésével az ERP-re (Enterprise Resource Planning) bízzák ezeket a feladatokat, pedig egyetlen általános ERP rendszer sem képes teljes körűen kezelni a gyártással és készletezéssel kapcsolatos speciális problémákat.

A jó hír az, hogy a matematikai modellezésen alapuló, testre szabható optimalizálószoftverek megoldást nyújtanak e problémákra, így a készlet- és gyártásoptimalizálás már nem csupán a nagy termelővállalatok kiváltsága. Bármilyen meglepően is hangzik első hallásra, de olykor a sok megrendelés is problémák okozója lehet. A Herbárium 2000 Kft. növényi magvakból, fűszer- és gyógynövényekből készít funkcionális élelmiszereket és étrend-kiegészítőket. A cég megrendelései 2009-re annyira megnövekedtek, hogy a készletkezelést és a termelésirányítást nem lehetett tovább kézi irányítással elvégezni.
Bővíthették volna a munkatársaik számát, de úgy gondolták, a gyártást és az adminisztrációt végző kilenc fő munkaidejét jobban is ki tudnák használni. Ezért a költségek növelése helyett a hatékonyabb működést célozták meg, és optimalizálták a gyártást és a logisztikát. Partnerül a matematikai modellezőrendszerben fejlesztett egyedi megoldások specialistáját, az AIMMS-t, illetve regionális képviselőjét, az Optasoft Kft.-t választották. Az AIMMS az egyik legkorszerűbb olyan matematikai modellezőrendszer, amely képes az adatbázisrendszerek, táblázatkezelők és matematikai optimalizálószoftverek előnyeit ötvözni, és kompatibilis a vállalatirányítási rendszerekkel.

Első lépés a probléma feltárása

Mint valamennyi projekt esetében, az optimalizáláskor is a körültekintő tervezés a legfontosabb lépés. Azt, hogy pontosan mire van szüksége az adott vállalatnak, az Optasoft tapasztalatai szerint legjobban egy egész napos konzultáción lehet feltárni. A konzultáció során a Herbárium 2000 problémájához nagyon hasonló esettanulmányt mutattak be, amelyből rögtön következtetni lehetett a megoldandó problémákra. Olyan megoldást kellett találni, amely gyorsan és hatékonyan tudja helyreállítani a beszerzés, a gyártás és a készletezés összhangját.

A feladat egyszerűen túl komplex volt ahhoz, hogy Excel táblák használatával meg lehessen oldani. A konzultációt követően készült el a rendszerspecifikáció, amely már tartalmazta az optimalizálószoftverrel szembeni elvárásokat és a konkrét, megoldásra váró problémákra adott válaszokat. Ebben a gyakorlati esetben egy olyan termelésirányító szoftver bevezetésére volt szükség, amely többek között biztosítja a szükséges alapanyagkészleteket, valamint kompatibilis a számlázó- és raktárprogrammal is. További elvárásként fogalmazódott meg a szoftver későbbi fejleszthetősége és testre szabhatósága.

Az optimális megoldás

A projekt célkitűzéseinek tisztázása után mutatta be megoldási javaslatait az Optasoft. Mivel valamennyi projektnél egyedi problémákra is megoldást kell találni, a készletoptimalizálás céljának − pontosabban célfüggvényének − is testreszabottnak kell lennie. A Herbárium 2000 esetében a készletezés kockázatának minimalizálása és a készletmennyiség csökkentése volt a cél. Kis készlet esetén bizonyos termékek kifogyása a kockázat, túl nagy készlet esetén pedig a termékek szavatossági idejének lejárata, illetve a gyógyhatású készítményeket gyártó cég esetében még az is, hogy az illékony anyagok egy idő után egyszerűen „eltűnnek”.
Ennek megfelelően náluk kifejezetten fontos volt, hogy minden egyes termék készlete az optimális szint körül maradjon. A korábbi termelési és eladási adatok alapján meghatározott optimális készletszint ismeretében kerülhetett sor a termelés és beszerzés tervezésére. A készletszint figyelésével termelésiprioritás-listát készítettek a projekt munkatársai. A lista, valamint a gyártási kapacitás korlátai alapján készült el a termelési terv, amelyből napokra bontva, maximális pontossággal meg lehetett határozni, mikor milyen alapanyagokra lesz szükség.

Maga a teljes megoldás több hasonló gyakorlati lépésből állt össze. Az optimalizálószoftvernek számon kell tartania az adottságokat és korlátokat is. A Herbárium 2000 esetében ilyen volt például az a szempont, hogy a segédanyagként használt olajat és alkoholt kizárólag bizonyos napokon szállítanak, és az, hogy egyes alapanyagokat csupán nagy mennyiségben éri meg rendelni. A munkát szintén megkönnyíti, hogy a kifogyóban lévő alapanyagokról a szoftver automatikusan megrendelést készít, ami elfogadás esetén azonnal el is küldhető a beszállítónak.

Azonnali eredmények optimalizálással
A Herbárium 2000 az olyan kisvállalkozás mintapéldája, amelynek termelés- és készletoptimalizálásra volt szüksége ahhoz, hogy továbbfejlődhessen. Az új rendszer bevezetésével ma már hatékonyan képesek összehangolni a negyven késztermék, a hatvan alap- és húsz segédanyag, illetve a kilencven csomagolóelem beszerzését, készletezését, gyártását.

Forrás: raktaram.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes