Külkereskedelmi termékforgalom

Részletes adatok, 2010. január–augusztus
2010. január–augusztusban a kivitel volumene 19, a behozatalé 16%-kal nőtt a bázisidőszakhoz képest. Folyó áras adatokból számítva az export forintértéke 17, az importé 15%-kal bővült; euróban ez a növekedés 22, illetve 19% volt. A külkereskedelmi mérleg többlete 956 milliárdforintot (3493 millió eurót) tett ki, 355 milliárd forinttal (1413 millió euróval) többet, mint 2009 azonos időszakában.

Az év első nyolc hónapjában az export értéke 12 496 milliárd forint (45,5 milliárd euró), az importé 11 540 milliárd forint (42 milliárd euró) volt. A havi folyamatokat vizsgálva az augusztusi forgalomnövekedés értékének dinamikája kiemelkedő (a kivitelé 41, illetve a behozatalé 37%), ami az alacsony bázisértékre vezethető vissza. Jellemzően az év első hónapjai a leggyengébbek, de tavaly a mélypont augusztusban jelentkezett a válság miatt.
A 2010. január–augusztusi forgalom forintban mért árszínvonala az importnál 1,2%-kal, az exportnál 1,4%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A cserearány közel változatlan ugyanezen időszakban. A forint a főbb devizákhoz képest 3,5%-kal erősödött, ezen belül a dollárhoz viszonyított felértékelődése 1,3%, az euróhoz mért pedig 3,9%.

2010 első nyolc hónapjában a gépek és szállítóeszközözök exportvolumene 22, az importé 20%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A javuló autóipari kilátásoknak,illetve a fogyasztási célú −high-tech − elektronikai termékek iránti növekvő keresletnek köszönhetően az árufőcsoporton belüljelentősen bővült a villamos gép,készülék és műszer, az általános rendeltetésű ipari gép, valamint a közúti jármű kivitele és behozatala, elsősorban a német relációban. A közúti járművek importvolumene júliustól, az exporté augusztustól megugrott. A kivitelben egész évben dinamikusan növekedett a híradástechnikai hangrögzítő és -lejátszó készülék forgalma, főleg a brit, szingapúri és olasz viszonylatban.

2010. január–augusztusban a feldolgozott termékek kivitelének volumene 15, a behozatalé 13%- kal volt több, mint egy éve. Az export bővülésében az autógyártásban felhasznált szakmai, tudományos,ellenőrző műszer és készülék forgalma a legjelentősebb tényező. A gyógyszer, gyógyszerészeti termékmindkét irányú kereskedelmének volumene júliustól markánsan, emiatt az időszak egészét tekintve az átlagot némileg meghaladó mértékben bővült. Az export növekedési tendencia az orosz gyógyszer-kereskedelmi törvények ideiglenes keresletfelhajtó hatásával függ össze. A vas és acél, színesfém, egyéb fémtermék, azaz a feldolgozott fémek behozatalának volumene hónapról hónapra lendületesen növekszik.

Az energiahordozók importvolumene a vizsgált időszak egészét tekintve 14%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A májusi csúcspontot követően a növekedés üteme mérséklődött, augusztusban pedig − a többi árufőcsoportban regisztrált gyorsuló bővüléssel szemben − 17%-kal csökkent. A tárgyhavi mérséklődés oka az, hogy az energiahordozó-import mintegy harmadát kitevő természetes és mesterséges gáz beszerzése a tavalyi mennyiség mintegy fele volt. A teljes energia behozatalunk felét adó kőolaj és kőolajtermék importértéke csaknem másfélszeresére nőtt 2010. január–augusztusban, amit főképp az áremelkedés
okozott.

2010 első nyolc hónapjában az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének volumene 7%-  kal nőtt, míg behozatala szinten maradt. A kivitelben legnagyobb részarányú árucsoport, a gabona és  gabonakészítmények exportvolumene az időszak egészére vonatkozóan tizedével maradt el az előző évi  szinttől, bár júniustól már jelentős a növekedés a fokozatosan emelkedő gabonaárak és az értékesített mennyiségek miatt. Az előzővel szemben átlagot meghaladó mértékben bővült a hús és húskészítmény  (ezen belül is a sertéshús), illetve tejtermék és tojás exportja. Kiugró mértékű volt az augusztusi behozatal
volumene a zöldségféle és gyümölcs, illetve az állati takarmány árucsoportokban.

Az Európai Unió országaival folytatott kereskedelem volumene 2010 első nyolc hónapjában a  kivitelben 17, a behozatalt tekintve 15%-kal haladta meg a bázisidőszaki szintet, az aktívum a régi tagállamok esetében 192, az új tagállamok vonatkozásában 133 milliárd forinttal nőtt a bázisidőszakhoz képest.
Dinamikusabban bővült az EU-n kívüli országokba irányuló forgalom: az export volumene 26, az  importé 18%-kal haladta meg az elmúlt évi szintet. Passzívumunk 809 milliárd forint (3 milliárd euró) volt, 30 milliárd forinttal kevesebb, viszont az árfolyamváltozás következtében 13 millió euróval több, mint tavaly. Figyelemre méltó, hogy az EU-n kívüli európai országokkal folytatott gépkivitelünk forintértéke egyharmadával, az energiabehozatalunk több mint negyedével bővült, azonban a gépexport értékéből nem tudtuk teljes mértékben fedezni „energiaszámlánkat”.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes