Külföldi zsebeket hizlal a magyar autópálya-építés

Közös közleményben kérnek az eddigieknél nagyobb esélyt a hazai nagyberuházások beszállítói pályázatain a Magyarországon bejegyzett villamossági vállalkozások. A jórészt magyar forrásokból épülő autópályák és egyéb beruházások villamossági felszereléseit és a kapcsolódó fizikai munkát a nyertes kivitelezők a legtöbb esetben külföldről szerzik be. Ez a gyakorlat jelentős költségvetési bevételtől fosztja meg az országot.

Csak az M6-os autópálya villamossági felszerelésének beszállítási jogát külföldi kézbe adó döntés több tízmilliós bevételtől fosztotta meg a hazai költségvetést – állítja a villamossági nagykereskedőket, gyártókat és kivitelezőket összefogó Villamosipari Vállalkozók Egyesületének alelnöke. Gazdag Gábor elmondta: nem Magyarországon bejelentett vállalkozásoktól vásárolták a felszereléseket, ráadásul nem itthoni cégek által alkalmazott munkaerőt foglalkoztattak még a termékek beszerelésénél sem.
A külföldön bejegyzett vállalkozások a beszállítóikat általában saját hazájukból választják, de zömében nem Magyarországon bejegyzett leányvállalatokat, hanem kinti cégeket. Döntésüket hagyományos partneri kapcsolatokkal indokolják, de az egyesület vezetője szerint a választás hátterében nemzeti érzelmek és érdekek állnak.

Akár a francia, akár a német vagy bármely nyugat-európai ország közbeszerzési gyakorlatát vizsgáljuk, mindenütt azt találjuk, hogy a hazai termékek és vállalkozások támogatása az elbírálás egyik elsődleges szempontja. Magyarországon ez nincs így. A döntéshozók csak annyira legyenek magyarok, mint a németek németek és a franciák franciák, az ágazati szereplők ezzel a hozzáállással tökéletesen elégedettek lennének – fogalmaz Gazdag Gábor
Az egyesület ugyanakkor nem szeretné igazságtalanul kiszorítani a pályázatokból és állami beruházásokból a külföldi jelentkezőket. Csupán arra kérik a döntéshozókat, hogy a jövőben vegyék figyelembe a teljes hozadékát egy hazai ajánlatnak, így vizsgálva meg a honi beszállítók és magyar munkaerőt foglalkoztató kivitelezők pályázatát az állami közbeszerzéseknél és magánberuházásoknál.
A VVE 2001-ben alakult, jelenleg huszonhat tagot tömörít a villamossági kereskedelem, valamint a gyártás és kivitelezés területéről. Tagjainak összesített árbevétele meghaladja a százmilliárd forintot, ezáltal a teljes villamossági piac közel ötvenkilenc százalékát képviselik.

A cikk részletei->

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes