Kitörési esélyeink

A GKI Gazdaságkutató Zrt. által a Waberer’s támogatásával összeállított, Esélyek című kiadvány a legfrissebb adatokra és felmérési jelentésekre támaszkodva mutatja be Magyarország – elsősorban a környező, versenytárs országhoz viszonyított – pozícióját.

A kitörési pontok közül a kötet a logisztika, a közlekedés, az autóipar, a gyógyszeripar, a zöld iparágak (és a kapcsolódó környezetvédelem), valamint a szolgáltatóközpontok lehetőségeit vizsgálja.
A megfelelő kiterjedésű és minőségű közlekedési-logisztikai infrastruktúra nagyban hozzájárul az adott ország versenyképességéhez, többek között a beszállítói és kereskedelmi tevékenységek hatékonysága révén. Az úthálózat minőségének megítélése Horvátország után hazánkban a második legkedvezőbb a régióban. Magyarországon a közúti áruszállítás aránya 75%, ami lényegében megfelel az EU-átlagnak, a vasúti áruszállítás 20%-os arányával viszont kissé felülmúlja azt. Hazánkban a vasúti áruszállítás folyamatosan veszít versenyképességéből a közúthoz viszonyítva. Ennek csak egyik oka a vasút magas költségszintje (nagyrészt a magas pályahasználati díjak miatt), mivel a kötöttpályás közlekedés jelenlegi állapotában szolgáltatási minőségben sem tud lépést tartani a közúttal. Egyre inkább előtérbe kerülnek a rugalmas és kiszámítható szállítások, amit a vasút a jövőben is csak a közúttal közösen tud majd megvalósítani. A közösségi (közúti és vasúti) közlekedés átfogó működési és finanszírozási reformra, modernizációra szorul.
A nemzetközi értelemben mobil szolgáltatóközpontok (call centerek) közül a régióban az egy alkalmazottra jutó árbevétel szempontjából a magyarok voltak a leghatékonyabbak 2010-ben, még az EU-átlagot is felülmúlták. Az egy alkalmazottra eső bruttó hozzáadott érték szempontjából Magyarország versenypozíciója már nem ilyen kedvező, csupán a régió középmezőnyében foglal helyet.

 

forrás: magyarkozlekedes.hu

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes