Kiszáll a kamara a pécsi ipari parkból

Megválik a Pécsi Ipari Park Zrt.-ben lévő tulajdonrészétől a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. A gazdasági önkormányzat a fő tulajdonos, a város egyoldalú döntéseit sérelmezi.

"Elfogadhatatlan minden olyan egyoldalú fellépés, ami figyelmen kívül hagyja a korábbi megállapodásokat, az együttműködés alapelveit és Pécs érdekeit. A kamara mindig szigorúan tartotta magát ezekhez az elvekhez, azokban az esetekben is, amikor partnereinél, így a városházánál nagyobb tulajdonrésszel rendelkezett egy gazdasági társaságban" – kommentálta a város lépéseit határozatában a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége.
A gazdasági önkormányzat álláspontja szerint 2009. elején a megyeszékhely – felhasználva legfontosabb gazdaságpolitikai eszközét, a Pécsi Ipari Park Zrt. taggyűlésében meglévő többségét – előzetes egyeztetés nélkül a Pécs Holding alá integrálta az ipari parkot, és ezzel "holding-uralmi" szerződést erőltetve keresztül. Ezt követően az ipari park esetében közel százmillió forint kivonásáról született döntés, sértve a gazdaságpolitikai célokat és a társtulajdonosi érdekeket. Az egyoldalúan megszabott, igen magas minimál értékesítési ár miatt pedig az ipari park kiesett a befektetőkért folyó versenyből.

MTI
Itt jött létre az első inkubátorházak egyike

"A város keleti határán lévő ipari park szép karriert futott be az utóbbi években. Számos kis- és középvállalkozás befogadásán túl olyan multicéget is képes volt tartósan megtartani, mint az Elcoteq. Létre jött az ország első inkubátorházainak egyike, illetőleg vállalkozói falu is. A város egyoldalú lépései sajnos a versenyképességet javító további fejlesztésektől veszik el az önerő forrásait" – vélekedett dr. Síkfői Tamás, a kamara titkára.
Márpedig fejlesztési elképzelésekből nincs hiány, hiszen az ipari park olyan beruházások befogadására készült, mint a Pécsi Egészségipari Innovációs Központ hárommilliárdos projektje, illetve  az Ikea-Zsolnay projekt megvalósulása esetén egy új gyártócsarnok fejlesztése.
Mint a kamarai titkár megfogalmazta, a gazdasági önkormányzat továbbra is támogatja a pécsi ipari park és a városban magánberuházásban fejlődő másik két ipari park fejlesztését, ugyanakkor a tulajdonrész áruba bocsátásával jelzi ellenvéleményét.

– barna –

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes