Kiskereskedelem, 2009. július

Júliusban folytatódott a kiskereskedelmi eladások csökkenése. A kiskereskedelmi forgalom volumene – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2009 első hét hónapjában 3,7, júliusban 6,6%-kal maradt el az előző év azonos időszakitól.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2009 júliusában a kiskereskedelmi eladások volumene 2,3%-kal mérséklődött az előző havihoz képest.
Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2009 első hét hónapjában 4001 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből júliusban 645 milliárd forint realizálódott. A kiskereskedelmi eladások 46%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 15%-a az üzemanyag-, 14%-a a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 25% volt.
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számított forgalma 2009 első hét hónapjában 2,9, júliusban 4,7%-kal esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem júliusi eladásai 0,7%-kal mérséklődtek az előző havihoz viszonyítva. 2009 júliusában az eladások jelentős részét (91%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) értékesítésének volumene 5,2%-kal csökkent a 2008. júliusihoz mérten.
A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az első hét hónapban 6,8, júliusban 11,6%-kal maradt el az előző év azonos időszakitól. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem júliusi eladásai 5,9%-kal csökkentek az előző havihoz képest. 2009 júliusában az illatszerüzletek kivételével minden üzlettípusban mérséklődött a forgalom; az előző év júliusihoz mérten jelentős visszaesés volt a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag- (18,4%), valamint az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (15,1%). Az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének volumene az év első hét hónapjában 0,7%-kal emelkedett; júliusban kis mértékben, 0,3%-kal elmaradt előző év azonos időszakitól; a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint júliusi eladásaik 0,4%-kal mérséklődtek az előző havihoz viszonyítva.
Az Eurostat gyorsbecslése szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2009. júliusban folytatódott a kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése; ennek mértéke az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 0,9, az eurózóna országaiban 1,8% volt az előző év azonos hónapihoz képest. Az elérhető adatok szerint növekedést 6, csökkenést 12 tagállamban mértek. A leginkább Belgiumban emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene; a balti államokban jelentős visszaesést regisztráltak.
Folytatódott – az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító – gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásainak csökkenése Magyarországon: forgalmuk az év első hét hónapjában 34, júliusban 46,9%-kal esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest.

A cikk részletei –>

- ksh.hu -

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes