Kimaradt az útfejlesztésből Dél-Szlovákia

A probléma leginkább Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya és Kassa megye déli járásait érinti – állítják a szakemberek.

Nem történt számottevő útfejlesztés Szlovákia déli, magyarok lakta régióiban 2010 óta – mondta el az MTI-nek szerdán Farkas Iván, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) gazdaságért és régiófejlesztésért felelős alelnöke hozzáfűzve: ez ügyben sokasodik a panasz az érintett régiók polgármestereitől és a megyék képviselőitől.  "Amikor a kormány elfogadta az autópályák és gyorsforgalmi utak 2014-ig tervezett építésének ütemtervét, kiderült, hogy számukra abszolút prioritást élvez az északi D1 autópálya, a déli rész számára égető szükségű fejlesztések pedig ismét elmaradnak"  közölte Farkas.
A probléma leginkább Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya és Kassa megye déli járásait érinti. Ezt bizonyítja az MTI-hez eljuttatott fejlesztési térkép is, amelyen az említett területek gyakorlatilag fehér foltként szerepelnek. "Láttam az állami fenntartású utakat érintő beruházásokkal kapcsolatos terveket, és az lett az érzésem, hogy minket megint kifelejtettek" – nyilatkozta az MTI megkeresésére Csúsz Péter, Besztercebánya megye önkormányzati képviselője. Hozzátette: kiábrándító a helyzet és sokan már nem is bíznak benne, hogy a megye déli járásaiban egyszer elkészül a régen ígért gyorsforgalmi út.
"A megye fenntartása alá tartozó másod- és harmadosztályú utak fejlesztéséért mindent megteszünk, amit lehet, de áldatlan a helyzet több, a hatáskörünkbe nem tartozó, de a megye területén lévő első osztályú útszakasz terén is" – mondta az MTI-nek, Bíró László, Nagyszombat megyei önkormányzati képviselő.
"Mivel a jelenlegi helyzet már tarthatatlan, a probléma mihamarabbi orvoslására az MKP egy komplex, a déli régió infrastruktúráját érintő fejlesztési programot dolgozott ki" – erősítette meg Farkas Iván, aki szerint ennek megvalósítása híján félő, hogy Szlovákia magyarok lakta területei még inkább leszakadnak.

Forrás: Hirek.sk

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Rólunk | Médiaajánlat | ÁFF | Lapszemle feliratkozás | RSS
Powered by WordPress | Designed by: All Premium Themes Online. | Thanks to Top Bank Free Premium WordPress Themes, wordpress themes 2012 and Premium Themes